ALPER GEZERAVCI VE AX-3 EKİBİ ISS'E ULAŞTI

Ax-3 ekibi ISS'e ulaştı. Alper Gezeravcı ve ekibini taşıyan Dragon uzay aracı, yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından Uluslararası Uzay İstasyonu‘na (ISS) başarıyla kenetlendi.

I S S Nedir Kaç Km Yüksekte Uzay 6

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı ve ekibini misyonlarına 27 Eylül 2023’te başlayan Expedition 70 astronotları ve kozmonotları karşılayacak. Alper Gezeravcı Axiom-3 (Ax-3) ekibi ile 2 haftalık sürede bilimsel çalışmalar yapacak.

I S S Nedir Kaç Km Yüksekte Uzay 7

ISS Nedir?

ISS açılımı, İngilizcesi International Space Station yani Uluslararası Uzay İstasyonu'dur. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çok çeşitli konularda önemli bilimsel çalışmalar yapılacak. Peki, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) nedir, nerede yer alır?

I S S Nedir Kaç Km Yüksekte Uzay 4

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Ağırlıksız ortam deneylerinin yapıldığı yerlerin başında gelmektedir.

I S S Nedir Kaç Km Yüksekte Uzay 3

Uluslararası Uzay İstasyonu programı,ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Rusya Federal Uzay Ajansı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı tarafından oluşturulmuş ortak bir projedir. 

I S S Nedir Kaç Km Yüksekte Uzay 2

ISS'nin yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur.

I S S Nedir Kaç Km Yüksekte Uzay 1

ISS'de Hangi Çalışmalar Yapılıyor?

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda; Aşı geliştirilmesi, kanser tedavisi, akışkanların uzaydaki hareketleri, beslenme ve bitkilerin ağırlıksız ortamdaki davranışları gibi çeşitli konularda önemli bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. 

I S S Nedir Kaç Km Yüksekte Uzay 9

ISS KAÇ KM YÜKSEKTE?

I S S Nedir Kaç Km Yüksekte Uzay 8

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yörünge yüksekliği 330 km ila 435 km arasında değişmektedir. ISS, saatte 28.000 kilometre hızla dönmektedir. 

Editör: Nurseli Fırat