İLK SAHUR HANGİ GÜN? Ramazan ayın kaçında başlıyor? 2025 Ramazan Takvimi
On bir ayın sultanı Ramazan ayı için artık kısa süre kaldı. Diyanet İşleri Başkanlığı 2025 Ramazan takvimini (İmsakiye) yayınlarken, Ramazan pidesi fiyatları belli oldu, iftariyelikler raflardaki yerini çoktan aldı. Peki, ilk sahur hangi gün, Ramazan ayın kaçında başlıyor? İşte yanıtı…

İslam’ın 5 şartından biri olan oruç ibadetinin yerine getirildiği Ramazan ayı için geri sayım sürüyor. Milyonlarca inanan Diyanet’in 2025 Ramazan takvimine göre sahura kalkarak ilk oruç için niyetlenecek. Hicri takvim ile Miladi takvim arasındaki fark nedeniyle Ramazan ayı her yıl yaklaşık 10 gün öncesine denk geldiği için tam başlangıç tarihi de her yıl değişiklik gösteriyor. Bu nedenle de ilk sahur hangi gün, Ramazan ayın kaçında başlıyor? Soruları her dönem olduğu gibi bu sene de yoğun şekilde araştırılıyor…
RAMAZAN AYIN KAÇINDA BAŞLIYOR?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşılan 2025 dini günler takvimine göre bu sene Ramazan ayı 1 Mart Cumartesi günü itibariyle başlıyor.
İLK SAHUR HANGİ GÜN?
Milyonlarca inanan ilk orucunu tutmak için bu sene ilk sahurunu 28 Şubat Cuma günü yapacak.
2025 RAMAZAN TAKVİMİ
Diyanet’in takvimine göre 2025 Ramazan ayı 1 Mart Cumartesi günü başlıyor. 29 gün tutulan orucun ardından 29 Mart Cumartesi günü son oruç tutulacak.
26 Mart Çarşamba gecesi Kadir Gecesi idrak edilecek.
30 Mart Pazar günü ise Ramazan Bayramı’nın 1. Günü kutlanacak.
31 Mart Pazartesi günü Ramazan Bayramı’nın 2. Günü, 1 Nisan Salı günü ise Ramazan Bayramı’nın 3. Ve son günü kutlanacak.
RAMAZAN ORUCU FARZ MI?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Ramazan orucunun hükmü için “Ramazan ayında sağlıklı olan her müminin oruç tutması Allah Teâla’nın emriyle (el-Bakara, 2/183-185) farz kılınmıştır. Bu ibadetin topyekûn ertelenmesi mümkün değildir.” İfadeleri kullanılmıştır.
RAMAZAN ORUCU KİMLERE FARZDIR?
Akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına ulaşmış ve oruç tutmasına (hastalık, yolculuk vb.) engel bir mazereti olmayan her Müslümanın Ramazan orucunu tutması farzdır.