Erzincan İliç'teki Çöpler Sahası'nda meydana gelen toprak kayması sonrası bölgede yaralar sarıldı. Bölge sakinlerinin talepleri doğrultusunda harekete geçen işletme, maden ocağını tekrar üretime geçirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu bölgeyi inceledi.
YER ALTI SULARINDA KİRLİLİK ARTIŞI VAR MI?
Hazırladığı raporu detaylarıyla anlatan Prof. Dr. Kadıoğlu, yer altı ve yüzey sularında pH değerlerinde bir yükselme olmadığını söyledi. Bazı noktalarda konsantre değerlerinin çok yüksek olduğunu belirten Kadıoğlu, şunları kaydetti; "Ama bu bir işletmenin kirliliğinden değil. O bölgedeki mineralden kaynaklı. O kayanın özelliğinden kaynaklandığını görüyoruz."
TOPRAĞA SİYANÜR KARIŞTI MI?
Toprağa siyanür karışıp karışmadığı bilgisini paylaşan Kadıoğlu, "O cevherli ürünleri normal içme suyunun içerisine karıştırdığınız zaman felaket kopar. Onu karıştırmamanınız gerekiyor. Fırat Nehri açısından karşılaştırdığınız zaman, Fırat Nehri oldukça uzun bir nehir. Fırat içerisinde karışan bir suyu hemen aldığınız zaman bu değerin yüksek çıkma şansı da olamaz. Çünkü akışkan bir su ve sizin kattığınız miktar da değer itibarıyla çok düşük. Burada su kuyularını kontrol etmeniz lazım" dedi.
TOPRAK KALİTESİNDE DEĞİŞİKLİK VAR MI?
Yaşanan kaza sonrası toprak kalitesinde büyük bir değişiklik olmadığını dile getiren Prof. Dr. Kadıoğlu, 1 metrekareden alınan 2 örneğin kimyasal analizlerinin birebir aynı olamayacağını aktardı. Kadıoğlu, sözleri şöyle sürdürdü;
"Kısmi olarak farklılık sergiler. Gerçek anlamda önceki hali arsenik açısından düşüktü, şimdi maden işletmesinden sonra arsenik değeri yüksek çıkmıştır, öyle bir şey diyemiyoruz çünkü önceki halinde de yüksekti."
MADEN İŞLETMESİ TARIMI BİTİRDİ Mİ?
Maden işletmesinin tarımı bitirdiği iddialarını da değerlendiren Kadıoğlu, iddialara şöyle yanıt verdi; "Ph değerleri normal itibarıyla 7'nin altındaysa o zaman toprağın içerisindeki elementleri çözebilmekte. Çözdüğü zamanda bitkinin köküne zarar verir. Buradaki Ph değerleri hep 7 ve 7'nin üzerinde çıkması toprağa zarar vermediğini ortaya koymuş. Maden işletmeden önceki yapıdan bahsediyorum. O bölgede tarım yapılmasının nedeni o. Eğer siz oradaki ph değerlerini düşürürseniz o zaman değerler daha farklı olabilir. Bölgede tarım yapılabilir."
HAVA KALİTESİ RAPORUNDAKİ VERİLER NEYİ İŞARET EDİYOR?
Hava kalitesindeki değerleri de yorumlayan Kadıoğlu, "Türkiye için yeşil kuşağı eski bir okyanusun kapanmasına bağlı olan kalıntılarını temsil ediyor. Ve bunların en önemli özelliklerinden bir tanesi aspes mineralleri içermesi. Bunlar havada uçuyorsa siz de bunu soluyor iseniz sizin hava kalitesini bir kenara bırakın, sağlık açısından da tehlike arz edebiliyor. O bölgede gerçek anlamda bu elementler uçuyorsa hava kalitesi kötü demektir. Madence zengin olan bir bölgenin içerisinde yerleşim alanlarını kurmak doğru değildir. O bölgede zaten bu değerler olmasaydı o bölgede madencilik olmazdı, yapılmazdı. O değerler normal standart buradaki kayalara göre 1000-2000 kat daha yüksek olduğu için bu çalışmalar yapılmaktadır" diye konuştu.