"Üniversitelerde ikinci öğretim kapandı mı?" sorusunun yanıtı araştırılıyor. Son dakika haberine göre YÖK Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarına ilişkin yeni kararı duyurdu. Peki ikinci öğretim nedir, kapandı mı? Üniversitelerde ikinci öğretim (İÖ) olmayacak mı? YKS tercihlerinde ikinci öğretim yazılabilecek mi? İşte tüm soruların yanıtları..

universiteler-tatil-mi-2

İKİNCİ ÖĞRETİM NEDİR?

İkinci öğretim, üniversitelerde örgün öğretimin yanında genel olarak akşam saatlerinde sunulan eğitim programlarını ifade etmektedir. Örgün öğretim ve ikinci öğretim ders saatleri her okula göre değişkenlik gösterse de genellikle aynı zamana denk gelmemektedir. İkinci öğretim dersleri genellikle 17.00'da başlar. İkinci öğretim programı, örgün öğretimi kazanamayan ya da iş veya diğer yükümlülüklerinden dolayı gündüz derslerini katılamayan kişilerin tercih ettiği bir programdır. Örgün öğretim ile ikinci öğretimde okuyan kişiler aynı sınıflarda derse girmemektedir. Bununla birlikte gördükleri derslerde, içeriklerinde ya da diplomada örgün öğretim ve ikinci öğretim programları arasında herhangi bir farklılık yoktur. Belirgin farklarından biri harçtır. Devlet üniversitelerinde örgün öğretimde okuyan öğrenciler harç ücreti ödemezken ikinci öğretim öğrencilerine harç ücreti vardır.

yuksek ogretim kurulu yok (3)

ÜNİVERSİTELERDE İKİNCİ ÖĞRETİM KAPATILDI MI?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını açıkladı. Geçen sene 1308 ikinci öğretim programına 80 bin öğrenci yerleşmişti. YÖK Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarına ilişkin yeni kararı duyurdu.

YKS TERCİHLERİNDE İKİNCİ ÖĞRETİM OLMAYACAK MI?

Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını açıkladı. Özvar, "Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur. Vakıf üniversitelerinde, devlette olduğu gibi, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edilecektir." dedi. Özvar, vakıf üniversitelerinin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını istendiğini belirtti.

Editör: Nurseli Fırat