İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Gazze'de sivillerin sığındığı Rum Ortodoks Kilisesi'ne İsrail tarafından yapılan saldırıya tepki gösterdi.

İİT, X sosyal medya platformunda yaptığı açıklamayla, İsrail'in bu saldırısıyla uluslararası normları ve insani hukuku göz ardı ettiğini vurguladı.

Teşkilatın paylaşımında, "İslam İşbirliği Teşkilatı olarak, İsrail'in Gazze'de bulunan Rum Ortodoks Kilisesi'ne gerçekleştirdiği, pek çok masum sivilin hayatını kaybetmesine sebep olan saldırıyı şiddetle kınıyoruz." denildi.

Açıklamada, İsrail'in Gazze'deki sivil halka yönelik uyguladığı kolektif ceza ve yaşamsal ihtiyaçların kısıtlamasının büyük bir insani krize sebep olduğuna dikkat çekilerek, "İİT olarak, İsrail'in Filistinlilere yönelik bu insafsız askeri müdahalelerine son vermesi için uluslararası topluluğun derhal harekete geçmesini talep ediyoruz." şeklinde bir çağrı yapıldı.

8 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

İsrail ordusu, dün, Gazze'de yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi'ne saldırı düzenlemişti. Saldırıda en az 8 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi de yaralanmıştı.

Gazze Şeridi'nde yer alan tarihi Rum Ortodoks Kilisesi, İsrail saldırısının hedefi olmuştu. Bu saldırı sonucunda en az 8 kişinin yaşamını yitirdiği, birçok insanın da yaralandığı bildirilmişti.

Filistin'in resmi kaynaklarından WAFA, bu talihsiz olayla ilgili detayları paylaşmıştı. Kilisede, çeşitli nedenlerle evlerini terk etmiş Filistinlilere ev sahipliği yapıldığı sırada düzenlenen saldırıda, çocuklar ve kadınlar da dahil olmak üzere birçok kişi hayatını kaybetmişti.

Kilisenin enkazı altında kalan yaralı ve ölüleri kurtarmak için çalışmaların devam ettiği ve ambulans ekiplerinin yoğun bir şekilde çalıştığı belirtilmişti. Saldırının şiddeti, kilisenin bazı kısımlarında büyük hasara yol açarken, çevresindeki binalardan birinin tamamen yıkıldığı ifade edilmişti.

Saldırı, Kilise Vekilleri Konseyi binasını da vurmuş ve binanın tamamen yıkılmasına neden olmuştu.

Gazze İçişleri Bakanlığı da bu saldırıyı doğrulayarak, İsrail'in bu tarihi yapıyı hedef aldığını duyurmuştu.

Filistin Devlet Başkanlığına bağlı olan Kilise İşleri Yüksek Komitesi, saldırının uluslararası anlaşmaları ihlal ettiğine dikkat çekmişti. Açıklamada, "Bu saldırı, bir savaş suçu olarak kabul edilmeli ve Gazze'deki diğer suçlarla birlikte değerlendirilmelidir." ifadeleri kullanılmıştı. Bu tarihi kilisenin 425 yılına dayanan bir geçmişi olduğunu ve dünyanın en eski kiliselerinden biri olduğunu belirtmişti.

Kaynak: AA