İhtiyaç kredisi ve konut kredisi, milyonlarca kişinin bankalardan en çok talep ettiği kredi türleri arasında yer alıyor. Son dönemlerde faiz oranlarının yüksek olması iç piyasada durgunluğa neden olurken yaz döneminde yabancı girişi ile artış gösteren döviz rezervi, TL’de likidite artışına yol açtı. Bu da kredi faiz oranlarının aşağı çekilmesini sağladı.
BANKA FAİZ ORANLARINDA GÜNCELLEMEYE GİDİLDİ
Yurtiçi ve yurtdışı ekonomik gelişmeler faiz oranlarında güncellemeye neden oldu. İhtiyaç ve konut kredisinde faiz oranları aşağı yönlü hareket ederken, mevduat faizleri yatırımcının yüzünü güldürdü. Güncellenen kredi faiz oranları ile ihtiyaç kredileri son 6 ayın en düşük seviyesine gerilerken, temmuz ayında yüzde 77.90 seviyelerinde olan konut kredisinin eylül ayında yüzde 71.65’e gerilediği görüldü.
İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZ ORANLARI NASIL?
Yurt içinde tespit edilen likidite fazlası ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarının geri çekilmesine yol açtı.
29 Mart 2024 tarihinde yüzde 86.15 ile zirve yaşayan ihtiyaç kredisi aradan geçen 6 ayda yüzde 14.5 puan düşüş yaşadı. Tüketici kredisindeki genel faiz oranı ise 12 Temmuz'da yüzde 75.24 seviyelerinde iken, 6 Eylül tarihinde yüzde 68.79'a düştü. Aralık 2023’ten bu yana ise ihtiyaç kredisi kullanım oranı 300 milyar TL’ye yakın artarak 1.8 trilyonu aştı.
KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI NASIL?
Vatandaşların en çok ilgi gösterdiği kredi türlerinden olan konut kredilerinde faiz oranları ise temmuz ayından bu yana düşüş gösteriyor. Faiz oranlarındaki bu geri çekilme gayrimenkul fiyatlarına yansırken, konut kredilerinde geri ödeme taksitlerinin 5 bin TL daha azaldığı görüldü.
Özel bankalardan kullanılan konut kredilerinde 10 yıl vadede faiz oranları yüzde 2.97 ile yüzde 3 arasında yer alırken kullanılacak 1 milyon TL’lik kredide aylık taksit tutarı 5 bin TL düştü.
MEVDUAT FAİZİ ORANLARI YATIRIMCININ YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR
Risksiz yüksek getiri sunan mevduat faizleri yatırımcısının yüzünü güldürüyor. Mevduat faizleri bazı bankalarda yüzde 53 oranına kadar çıkarken, 32 günlük vadeli mevduatlar için yüzde 44-45 oranlarında teklifler veriliyor.
19 Eylül’de gerçekleşecek Merkez Bankası faiz toplantısında PPK’nın politika faizini yüzde 50’de sabit tutması bekleniyor. Ancak bu durumdan kaynaklı olarak mevduat faizlerinde bir geri çekilme işareti görülmedi. Diğer yandan likidite fazlası dönemlerinde Türk lirası Gecelik Referans Faiz Oranı’nda (TLREF) bir miktar düşüş olabileceği tahminler arasında yer alıyor…