İstanbul'un Anadolu Yakası'nın uç noktasında, Boğaz'ın karşı kıyılarını gözetleyen tarihi Yoros Kalesi, 1348 yılında Bizans İmparatorluğu tarafından gemilerin geçişini kontrol etmek amacıyla inşa edilmişti. Günümüzde ise kale, bakımsızlık ve ilgisizlik sonucu adeta kaderine terk edilmiş durumda.

Yoros Kalesi 21042024 Iha (3)

BAKIMSIZLIĞIN GÖLGESİNDE BİR TARİH

Yoros Kalesi, eşsiz Boğaz manzarası ile yerli ve yabancı turistleri çekmesine rağmen, korunma ve bakım eksikliği nedeniyle harabeye dönmüş bir halde. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) zaman zaman restorasyon yapılacağına dair açıklamalarına rağmen somut bir ilerleme görülmedi. Kale içinde çöp yığınları, çamur birikintileri ve derin çukurlar, tarihi dokuya zarar veriyor ve ziyaretçilere hoş olmayan bir manzara sunuyor.

Yoros Kalesi 21042024 Iha (2)

ZİYARETÇİLERDEN YORUM: "RESTORASYON ŞART"

Kaleyi ziyaret eden vatandaşlardan Özge Akdemir, mevcut durumdan duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, "Etrafı çok güzel ama bakımsız gözüküyor. Aşağıdaki kafelerin dumanı kaleye kadar ulaşıyor. Daha fazla bakım ve restorasyonla burası gerçekten çok güzel bir turistik bölge olabilir. Şu an için otlanmış, yıkılmış duvarlar ve genel bir ihmal hakim. Umarım en kısa sürede gereken onarım çalışmaları başlar" şeklinde konuştu.

Yoros Kalesi 21042024 Iha (4)

TARİHİ KALENİN GELECEĞİ TEHLİKEDE

800 yıllık geçmişi ile Boğaz'ın en stratejik noktalarından biri olan Yoros Kalesi'nin bu hali, tarih severler ve turizm açısından büyük bir kayıp. Uzmanlar, kalede acil restorasyon çalışmalarının yapılmasının önemine dikkat çekiyorlar ve yetkilileri harekete geçmeye çağırıyorlar. Restorasyon yapılmadığı takdirde, bu tarihi mirasın geleceği ciddi şekilde tehlikede olacak.

Yoros Kalesi 21042024 Iha (6)

Yoros Kalesi 21042024 Iha (5)

Yoros Kalesi 21042024 Iha (7)