Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında "Özgür Özel'den 28 Şubatvari eylem çağrısı" başlıklı yazısında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel'in dün (9 Temmuz) mecliste partisinin grup toplantısında Türkiye seslenerek, "Asgari ücrete zam istiyorsanız, asgari ücret artsın istiyorsanız bu akşam saat 9’da başlıyoruz. Işıkları yakın, ışıkları kapatın. Işıklar uzaydan görülecek. Kendinizi gösterin, zam isteyenler ayağa kalksın. Zammı söke söke alacağız..." eylem çağrısını eleştirdi. 

"Bazı semboller vardır, toplumun hafızasında kötü yer etmiş" diyen Abdulkadir Selvi, ışıkları açıp kapama eyleminin toplumun hafızasında kötü yer edinen sembollerden biri olduğuna örnekler vererek değindi. 

28 Şubat'a giden sürecin ışıkları açma kapama eylemiye başladığını dile getiren Selvi, Özel'in dünkü ışıkları açma kapama eylem çağrısıyla bir yanlışa imza attığını vurguladı.

Abdulkadir Selvi'nin ilgili bölümle ilgili ifade ettikleri şu şekilde: 

"Asgari ücret artışı için gece 21’de ışıkları yakıp kapama eylemi için çağrı yaptı. 'Bütün Türkiye’ye sesleniyorum. Bu akşam saat 21.00’de ayağa kalk. Eğer zam istiyorsan, emekliye zam istiyorsan, asgari ücrete zam istiyorsan ışıkları yakın ve kapatın.' 

Eyleme ilişkin muhalif kanalların yayınlarını izledim. Bana 28 Şubat günlerini hatırlattılar. Özgür Özel asgari ücrete zam isteyebilir. Bunun için eylem yapabilir. Ama toplumun hafızasında 28 Şubat’la eşleşen bir eylemi yaparsa doğru olmaz.

15 TEMMUZ’A KARŞI DİRENMİŞTİ

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Meclis’e ilk gelip darbeye karışı direnen milletvekillerinden biriydi. Onun darbe karşıtı tavrını biliyorum ve destekliyorum.

Ama 28 Şubat’ı anımsatan bu çağrısı doğru olmadı. 28 Şubat’ta zulüm gören başörtülüler başta olmak üzere tüm mazlumları rahatsız etti.

 SÜREKLİ AYDINLIK İÇİN BİR DAKİKA KARANLIK EYLEMİ

28 Şubat’taki “sürekli aydınlık için bir dakika karanlık eylemi” de Susurluk’a karşı başlamıştı. Devletin içindeki çetelere karşı bir sivil itaatsizlik eylemiydi. Ancak bir el tarafından Refahyol hükümetine karşı bir eyleme dönüştürüldü. “Genelkurmay’ın ışıkları yandı, söndü” haberlerini, “Askeri lojmanların ışıkları yanıp söndü” yayınları takip etti. Işıkların yakılıp kapatılmasını, tencere tava eylemleri takip etti. Ardından organize edilmiş gruplar sokağa çıkmaya başladı. İrtica karşıtı eylemler yapıldı.

 HÜKÜMETİN İSTİFASI İLE SONUÇLANDI

Gezi olayları sırasındaki tencere tava çalma eylemi de ilk olarak 28 Şubat sürecinde kullanılmıştı. 28 Şubat’a giden taşlar böyle döşendi. ‘Sürekli aydınlık’ diye girilen yoldan 28 Şubat karanlığına ulaşıldı. 28 Şubat’tan Milli Güvenlik Kurulu toplantısını takip eden sürecin sonunda eylemler sona erdi. 28 Şubat postmodern darbe süreci başarıya ulaştı. Refahyol hükümeti istifa etmek zorunda kaldı.

 PKK ULUDERE’DE YAPTI

Bunların aklına hep aynı eylem türleri mi geliyor orasını bilmiyorum ama FETÖ kumpası olan Uludere olayının birinci yıldönümünde PKK’nın siyasi uzantısı olan DTK da ışıkları yakıp söndürme eylemi yapmıştı. Peki PKK’nın ışıkları yakıp söndürme eylemi ne zaman başlamıştı? 28 Şubat 2012 tarihinde.

DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, 28 Şubat günü Uludere’ye giderek, saat 20.00-20.30 arasında ışıkları yakıp söndürme eylemi yapmışlardı.

28 ŞUBAT SİMGESİ

Tekrar ifade edeyim. Özgür Özel asgari ücret artışı için çağrı yapabilir. Hatta demokratik tepkisini gösteren bir eyleme imza atabilir. En doğal hakkıdır. Ama bu 28 Şubat sürecinin simgesi olan ışık yakıp kapatma eylemi olursa, doğru olmaz.

ÖZGÜR ÖZEL’İN ZİKZAKLARI

 Özgür Özel’de bir de liderlik sorunu görüyorum. Bunu geçmişte Tansu Çiller ve Meral Akşener’de de görmüştüm. Çok zikzak yapıyorlardı. Siyaseten başarısız oldular. Çünkü tutarsızlıklar yaptılar. Benzer durum Özgür Özel’de oluşmaya başladı. Genel başkanlık yürüyüşüne doğru yerden başlamıştı ama kısa sürede bir uçtan diğer uca savrulmaya başladı. Toplum kısa sürede zikzak çizen liderleri sevmez. Çünkü tutarlı bulmaz."

Editör: Yağmur Kaya