Türkiye'nin gündeminde kira anlaşmazlıkları var... Yaralanmalar hatta ölümlerle sonuçlanan ev sahibi-kiracı kavgaları sıradanlaşırken tahliye davalarında da rekor artış yaşanıyor. Peki hukuki süreç nasıl işliyor? Ev sahiplerinin, kiracıların hakları neler? İşte Avukat Gülnur Tutumoğlu'ndan yanıtlar...

Artan enflasyonla birlikte fahiş fiyat getirilen kiralar, ev sahibi ve kiracılar arasında anlaşmazlıklara neden olurken konu mahkemelere taşındı. Davalar aylarca sürerken geçen süreç içerisinde ev sahibi-kiracı kavgaları da tavan yaptı. Gerilim, gün geçtikçe tırmanırken yaralanma hatta ölümle sonuçlanan kavgalar da yaşandı.

ev konut daire kiralama satin alma pixabay

10 DAVADAN 6'SI TAHLİYE DAVASI

Son dönemin sorunu ile ilgili kendisine en çok ev sahiplerinin başvurduğunu belirten Tutumoğlu, "Ev sahipleri, 'kiracımı evden nasıl çıkartabilirim?' diye başvuruyor. Son zamanlarda gelen 10 davadan 6'sı tahliye davası oluyor" dedi. Tutumoğlu, kiracıların ise daha çok ev sahibinin şiddete yöneldiği, kapının anahtarlarını değiştirdiği ve tehdit ettiği durumlarda başvurduklarını ifade etti.

anahtar ev konut daire kiralama satin alma pixabay

SEBEP GÖSTERMEDEN KİRACI TAHLİYE EDİLEMEZ

Ev sahibi ile kiracı arasındaki sorunların şiddete varmadan nasıl çözülebileceği ile ilgili değerlendirmede bulunan Av. Tutumoğlu, "Kiracı eğer kirasını düzenli şekilde ödüyorsa, konutu uygun bir şekilde kullanıyorsa, bir sebep göstermeden kiracıyı tahliye edemezsiniz. 1+10 yılı aşkın ikamet eden kiracıya karşı ev sahibi tahliye talebinde bulunabilir" dedi.

av gulnur tutumoglu 1

AÇIK TAHLİYE NEDENLERİ...

Tutumoğlu, artan iş yoğunluğundan dolayı mahkemelerde bir yıldan önce duruşma günü verilemediğinin altını çizerek "Ev sahibinin mal sahibinden habersiz, evde ciddi bir tadilata girişmişse, bakım yapmışsa, kiracının herhangi bir yüz kızartıcı eylemde bulunduğu tespit edilirse ihtiyaç durumunda kiracıya tahliye talep edebilir" uyarısında bulundu.

av gulnur tutumoglu 2