Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Christodoulides, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın tehditlerine ilişkin açıklamalarda bulunarak, Güney Kıbrıs’ın savaşa dahil olmadığını ve sorunun değil çözümün bir parçası olduğunu belirtti.

Nikos Christodoulides G K R Y 20062024 2

SORUNUN DEĞİL ÇÖZÜMÜN PARÇASIYIZ

İsrail ve Lübnan arasında artan gerginlikte Hizbullah lideri Nasrallah, Güney Kıbrıs'ı tehdit etti. Bu tehditlere yanıt veren Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Christodoulides, “Nasrallah’ın açıklamalarını okudum. Güney Kıbrıs’ın savaşa hiçbir şekilde dahil olmadığını, aksine sorunun değil çözümün bir parçası olduğunu vurguluyorum. Gazze'ye insani koridor aracılığıyla yaptığımız yardım, Arap dünyası ve uluslararası toplum tarafından bilinmektedir” dedi. Christodoulides, Lübnan ve İran hükümetleri ile iletişim kanallarının açık olduğunu da ekledi.

nasrallah-ilk-kez-konustu-3kasim2023-1

AÇIK VE ŞEFFAF EYLEMLER

Nasrallah'ın açıklamalarından endişe duyup duymadığı sorulan Christodoulides, bu açıklamaların hoş olmadığını ancak Güney Kıbrıs'ın askeri operasyonlara katıldığı imajını verme çabasıyla örtüşmediğini söyledi. Christodoulides, Nasrallah'ın ifadeleri hakkında yabancı liderlerle temas kurup kurmadığına ilişkin olarak, “Elbette, diplomatik yollardan temaslar kuruldu. Ancak tekrar ediyorum, Güney Kıbrıs’ın eylemleri gizli değil, açık bir şekilde yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Nikos Christodoulides G K R Y 20062024 1

HİZBULLAH LİDERİNDEN TEHDİTLER

Hizbullah lideri Nasrallah, "Kıbrıs hükümeti, düşman İsrail’in Lübnan'ı hedef alması için havalimanlarını ve üslerini açarak, Kıbrıs’ı savaşın bir parçası haline getirdiği konusunda uyarılmalıdır. Direniş (Hizbullah) buna savaşın bir parçası olarak karşılık verecektir" dedi. İsrail’e yönelik sert açıklamalarda bulunan Nasrallah, "En kötü senaryoda bile 100 binden fazla savaşçımız var, hatta daha da fazlası var. İsrail de bunu biliyor" şeklinde konuştu. Topyekun bir savaş durumunda İsrail'deki "hiçbir yerin" Hizbullah’ın saldırılarından kurtulamayacağını belirten Nasrallah, “Düşman hiçbir yerin roketlerimizden kurtulamayacağını çok iyi biliyor” dedi.

hasan_nasrallah_2

ORTAK ASKERİ TATBİKATLAR

Güney Kıbrıs ve İsrail arasında ortak askeri tatbikatlar yapılmasını içeren ikili bir savunma iş birliği anlaşması bulunuyor.