HANUKA BAYRAMI NEDİR?
Hanuka Bayramı, musevilik inancına göre bir Yahudi bayramı olarak kutlanır. 'Işıklar Bayramı' olarak da bilinen Hanuka Bayramı'nın kutlamaları, İbrani takvimine göre Kislev'in 25. gününden başlayarak sekiz gün sekiz gece boyunca sürer.
Gregoryen takvimine göre en erken Kasım sonunda, en geç ise Aralık ortalarında kutlanır.
Hanuka Bayramı Nasıl Kutlanır?
Hanuka Bayramı Yunan ordusunun, Makabiler tarafından bozguna uğratılıp II. Süleyman mabedinin putperestlerden kurtarılmasını ve tekrar tanrıya adanmasını simgelemektedir.
Hanuka, 'Menora'ya yani yedi kollu şamdana benzemektedir. Fazladan olan iki kolu ile, 9 kollu şamdanın kollarının yakılmasıyla kutlanmaktadır. Birinci gün bir tane, ikinci gün iki tane mum yakılıyor ve bayram boyunca her gün bir fazla kolun yanmasıyla devam eder.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hanuka Bayramı Mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hanuka Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Musevilik inancına mensup tüm vatandaşların bayramını kutladı.
Dil, inanç ve ırk temelinde her türlü ayrımcılığı reddeden hoşgörü anlayışının, köklü tarih ve medeniyetin bıraktığı en değerli miraslardan biri olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı:
"Dünyanın çeşitli bölgelerinde farklı inançlara ve kimliklere yönelik tahammülsüzlüğün arttığı günümüzde, her türlü ayrımcılığın karşısında durarak, bu değerlerimize sahip çıkmaya büyük önem veriyoruz. Tüm vatandaşlarımızın inançlarını özgürce yaşamaları, dün olduğu gibi bugün ve yarın da devletimizin güvencesi altında olmayı sürdürecektir. Toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olan Musevi vatandaşlarımızın Hanuka Bayramı'nı tebrik ediyor, esenlikler diliyorum."