Filistin’in en büyük siyasi partisi Hamas, Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olma kararını desteklediğini açıkladı. Hamas'ın yazılı açıklamasında, Türkiye'nin İsrail ile ticareti kesme ve Güney Afrika'nın UAD'de İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına müdahil olma kararlarının, Filistin halkı için son derece önemli olduğu vurgulandı.

FİLİSTİN HALKI İÇİN ÖNEMLİ

Hamas'ın açıklamasında, Türkiye'nin aldığı kararların, "korkunç bir soykırıma maruz kalan Filistin halkı için" son derece önemli olduğu belirtildi. Bu durum, Türkiye'nin İsrail politikasında yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülüyor.

Uad 30012024 Aa (3)

TİCARETİN DURDURULMASI VE DIŞİŞLERİ BAKANININ AÇIKLAMASI

Ticaret Bakanlığı daha önce, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçildiğini duyurarak, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu açıklamıştı. Bununla birlikte, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 1 Mayıs'ta Türkiye'nin İsrail aleyhinde UAD'de açılan soykırım davasına müdahil olma kararını kamuoyuna duyurmuştu.

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ SALDIRILARI

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14.685’i çocuk, 9670'si kadın olmak üzere 34.596 Filistinli öldürüldü. Bunun yanı sıra 77.816 kişi yaralandı. Bu saldırılarda, enkaz altında binlerce ölünün olduğu ve sivil altyapının da hedef alındığı bildiriliyor. 37 milyon ton enkazın kaldırılmasının yıllarca süreceği, ulaşılamayan cenazeler sebebiyle can kaybı sayısının 50 bini geçebileceği değerlendiriliyor.

Editör: Mevlüt Peker