Başta Hamas ve İsrail olmak üzere tüm dünyanın açıklamalarına odaklandığı Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın yaptığı konuşma içi boş, öngörülenleri boşa çıkaran bir konuşma olarak görülmüş ve “dağ fare doğurdu” yorumlarının yapılmasına neden olmuştu.

HİZBULLAH LİDERİ HASAN NASRALLAH NE DEMİŞTİ?

7 Ekim Aksa Tufanı operasyonunun ardından İsrail’in savaş ve insanlık suçu makinesine dönüşü sonrası Hizbullah lideri Hasan Nasrallah iki ayrı konuşma yapmış ancak konuşmalardaki somut yaklaşımlar, ön görülenin çok altında gerçekleşmişti.

Hizbullah lideri Nasrallah, çatışmalarda ilk kez yarım ton patlayıcı bulunan “Burkan” isimli füzeleri ve insansız hava araçları (İHA) kullanıldığını duyurmuş ancak Lübnan’ın güney sınırında İsrail ile girilen çatışmalar sonucunda 74 Hizbullah mensubunun hayatını kaybetmesine karşın İsrail ordusunun 6 kayıp vermesi, 17 Ekim'den bu yana Irak ve Suriye'de ABD üslerine yapılan 55 saldırıda tek bir ABD askerinin bile burnunun kanamaması, Hizbullah’ın beklenen aksiyonu sağlayamadığını ortaya koydu.

Hizbullah lideri Nasrallah, Irak, Yemen ve Lübnan'dan ABD'nin Irak’ta ve Suriye'de bulunan üslerine düzenlenen saldırıların tek nedeninin İsrail'in Gazze saldırıları olduğunu belirterek, “ABD, üslerine saldırıların durmasını istiyorsa, İsrail’in Gazze saldırılarını durdurmalı" demişti. 

İran’ın hem Hizbullah’a hem de Filistin ve diğer bölgelerdeki direniş güçlerine mali, askeri ve diplomatik olarak destek sağladığını da belirten Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, tüm baskı unsurlarının Amerikan yönetimini hedef alması gerektiğini çünkü İsrail’den önce kararı verenin ABD olduğunu dile getirmişti.

İRAN LİDERİ HAMANEY İLE HAMAS LİDERİ HENİYYE GÖRÜŞMESİ

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran’ın başkenti Tahran'da dün Hamas (İslami Cihat Hareketi) Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile görüştü. İran dini lideri Ali Hamaney, İslam ülkeleri ve uluslararası toplumun İsrail’in saldırılarına karşı Gazze halkını çok daha güçlü desteklemesi gerektiğini kaydederek, Gazzelilerin İsrail saldırılarına karşı duruşundan sitayişle söz etti.

İRAN LİDERİ HAMANEY, HAMAS’A REST ÇEKTİ

Ali Hamaney-İsmail Heniyye arasındaki diyalogların sadece buraya kadar ki bölümü basına yansıtıldı ancak 3 üst düzey Hamaslı ve İranlı yetkilinin Hamaney-Heniyye görüşmesiyle ilgili Reuters'a verdiği bilgiler Hamaney’in Hamas’a rest çektiğini ortaya koydu.

HAMANEY, İRAN VE HİZBULLAH İSRAİL’LE SAVAŞMASINI İSTEMİYOR

İran olarak Hamas'a siyasi ve manevi destek vermeye devam edeceklerini söyleyen İran dini lideri Ali Hamaney, Hamas lideri İsmail Heniyye'ye "Sizin için savaşa girmeyeceğiz" restini çekti. Reuters’a konuşan iki tarafın yetkilileri, Ali Hamaney’in “İran ve Hizbullah'ın savaşa dahil olması” isteklerinin bastırılmasını da istediğini açıkladılar.

Ortadoğu uzmanları, yüzde 90'ı Sünni yüzde 10’u Şii olan 2 milyarı aşkın Müslüman’ın ve toplamda 8 milyarı aşkın dünyanın, 8 milyon nüfusa sahip İsrail’e müdahalede bulunamadığını, bunun tek sebebinin ABD’nin bölgeye savaş gemilerini göndererek “üçüncü tarafları sert dille uyarması” olduğunu belirttiler. Ortadoğu uzmanları, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Gazze’ye yönelik saldırılardan geri koyacak iki güç bulunduğunu, İsraillileri Netanyahu’nun, İran’ı da ABD’nin bastırdığını bildirdiler.