Hakim ve savcı adaylığı resmen sona erdi. Yerine ise Hakim ve Savcı Yardımcılığı sistemi getirildi. Bu kapsamda türkiye adalet akademisinde hazırlıklar da tamamlandı. Akademi, 9 Eylül’de bin 196 hakim ve savcı yardımcısına kapılarını açacak ve Türkiye’nin ilk hakim ve savcı yardımcıları için ders zili çalacak. 
Hakim ve Savcı Yardımcılarına ev sahipliği yapacak olan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, sistemin nasıl işleyeceğine ilişkin çok önemli bilgiler aktardı. 

“BAKARAK DEĞİL YAPARAK TECRÜBE KAZANACAKLAR”

Özdemir, Hakim ve Savcı Yardımcılığının Türk yargı sistemi için tarihi bir milat olacağına dikkat çekerek,  
“9 Eylül’de yeni sisteme kapılarımızı açmış olacağız. Sistemde bakış farkı var. Eski sistem hakim adaylığında özellikle adliye sürecindeki stajlar sadece bakarak yani bir hakimin bir mahkemeyi ya da bir cumhuriyet savcısının ne yaptığını yanında bakarak onu izleyerek öğrenme metoduyla yapılıyordu. Artık bakarak öğrenme yerine yaparak öğrenme, usta çırak ilişkisiyle öğrenme metoduna geçiyoruz. Yeni metot da artık hakim ve savcı yardımcılarının UYAP’ta bir ekranları olacak, UYAP’taki adli sistemin iş akışında onların da bir yeri olacak. Hakim ve savcı yardımcılarının görev tanımları kanunda tanımlandı, o görev tanımlarına uygun bir şekilde görevlendirildikleri mahkemede hizmet yapmaya devam edecekler, çalışacaklar artık. Sadece öğrenmek için bakmayacaklar, orada adli hizmetin kaliteli bir şekilde sunulmasına katkı sunacaklar” diye konuştu.  

“EĞİTİCİ HAKİMLERİN BELİRLENMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”

Her hakim yardımcısının başında bir eğitici hakim olacağını kaydeden Özdemir, “Çok istisna hallerde bu belki bir hakime iki yardımcı şeklinde de olabilecek. Şu an Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü eğitici hakimlerin belirlenmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki günlerde eğitici hakimler de belli olacak” dedi.

“ALACAKLARI PUANA GÖRE ADLİYEYE ATANACAKLAR” 

Türkiye Adalet Akademisinde 10 aylık eğitim sürecine ilişkin bilgi veren Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Dört farklı eğitim var. Birinci eğitimimiz temel eğitim dediğimiz bir eğitim. Bu sistemde artık hakim ve savcı yardımcıları Ankara Adliyesinde ve Ankara Bölge İdare Mahkemelerinde kadro işlemleri, özlük hakları tutulmak üzere orada 2 Eylül itibariyle başlangıçlarını yapacaklar ama ilk göreve Adalet Akademisinde başlayacaklar. Temel eğitim döneminde 3 ay hakim yardımcılarımıza genel hukuka ilişkin prensipleri ve bir denkleştirme eğitimi programı öngördük ve onun devamında da adalete ve kişisel gelişimlerine dair farklı farklı dersler var. Bunun sonrasında bir sınav yapacağız ve bu sınav çerçevesinde sıralama yapacağız. O sıraya göre Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü hakim ve savcı yardımcılarını aldığı puana bir adliyede görev yapmak üzere atama işlemi tesis edecek. Eski sistemde bir hakim adayı Türkiye’nin istediği herhangi bir adliyesinde görev yapmak için başvurabiliyordu ama şu an yeni sistemde alacağı puana göre adliye tercih edebilecek. Temel eğitim sonrasında hakim ve savcı olarak ayrılmaları da Adalet Bakanlığı tarafından yapılacak. Ara eğitimleri de mesleki ayrışmaya göre vereceğiz.” 

“SAVCILIĞA TALEP FAZLA”

Son zamanlarda savcılığa talebin fazla olduğuna dikkat çeken Özdemir, “Televizyon dizilerinin etkisiyle gençler savcı olmak istiyorlar. Cumhuriyet savcısı, hayatın içinde, adliyenin dışa açılan yüzü de olduğu için gençler gıptayla savcı olmayı talep ediyorlar” ifadelerini kullandı. 

“TÜRK MİLLETİNİN ARZU ETTİĞİ ADLİ HİZMETLERİ SUNMALARI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”  

Hakim ve Savcı Yardımcılarının, Türkiye Adalet Akademisinde alacakları 3 aylık temel eğitimin ardından adliyelere atanmasının yapılacağını kaydeden Özdemir,  
“Sonrasında akademide 2 kez ara eğitim olacak 2’şer ay süreli. Adalet Akademinde temel eğitim, 2 ara eğitim ve son eğitim olmak üzere toplam 10 aylık eğitim süreci var. Her eğitim dönemi sonunda sınav var. Eskisinde tek yazılı sınav vardı ve şuan 4 tane yazılı sınav, bir not yükseltme sınavı, bir de bütünleme sınavı var. Eğitimin sonunda bir verimlilik olup olmadığını bir ölçme araçlarıyla ölçeceğiz ve Türk milletinin arzu ettiği adli hizmetleri sunabilsinler diye Adalet Akademisi olarak tüm gayreti göstereceğiz ve gençleri mesleğe hazırlayacağız” dedi.

Editör: Ceyda Bıyıklıoğlu