Uzayda mahsur kalan NASA astronotları Suni Williams rekor kırdı. Williams, Peggy Whitson'a ait olan 60 saat 21 dakikalık uzay yürüyüşü rekorunu aştı.
Hacı Sabancı hakkında açılan babalık davası sonuçlandı. Uzun zamandır kamuoyunu meşgul eden davada Hacı Sabancı ve oğlu olduğu iddia edilen Uzay isimli çocuktan alınan DNA örnekleri incelendi. Yapılan inceleme neticesinde Hacı Sabancı’nın Uzay isimli çocuğun yüzde 99.99 biyolojik babası olduğu ortaya çıktı. Peki, Hacı Sabancı’nın çocuğunun annesi kim? Hacı Sabancı’nın oğlu Uzay kaç yaşında? İşte konunun detayları…
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravıcı, Bolu’da öğrencilerle bir araya geldi. Uzay limanı projesinde son aşamaya geldiğini belirten Gezeravcı, “Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin her alanda olduğu gibi, uzay alanında da uzaya bağımsız olarak erişebilen en kilit noktalardan bir tanesi” dedi.
Uzayda çekilen ilk film olma özelliğini taşıyan Rus yapımı ‘The Challenge’, özel gösterimiyle İstanbullu izleyicilerle buluştu. Gösterime Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov da katıldı.
NASA'nın Crew-8 misyonu kapsamında uzaya gönderilen üç astronot ve bir kozmonot, 8 ayın ardından dünyaya döndü. Astronotlardan bir tanesi belirtilmeyen bir sağlık sorunu nedeniyle gözlem altına alındı.
Adana’nın köklü kuruyemiş markalarından biri, Türkiye’den uzaya kuruyemiş gönderdiğini duyurdu. Aylar süren hazırlıkların ardından gerçekleşen bu proje ile marka, Türkiye’nin uzay teknolojilerine olan ilgisini pekiştirerek gelecek nesle uzay kültürünü aktarmayı hedefliyor.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Boeing mekiğinin arızalanması sonucu yaklaşık iki aydır uzay istasyonunda mahsur kalan iki astronota ilişkin açıklama yaptı. NASA, astronotların dönüş tarihine ilişkin açıklamada gelecek yıla kadar uzay istasyonunda tutulup tutulmayacağına henüz karar vermediklerini ifade etti.
ABD’ye ait gizli askeri yükü uzaya taşımayı hedefleyen “USSF-51” misyonu, Atlas V roketinin fırlatılmasıyla başladı.
Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever bugün uzaya çıkıyor. Uzayda 14 gün kalması planlanan Atasever, yolculuk için son hazırlıklarını tamamladı.
Rusya, uzayın barışçıl kullanımını sağlamak ve burada silahlanma yarışını engellemek için uzaya nükleer silahların ve kitle imha silahlarının yerleştirilmesinin engellenmesini hedefleyen karar tasarısını veto etti.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, X sosyal medya hesabından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) uzaydan çekilmiş fotoğraflarını paylaştı.
Çin'in, ulusal uzay programı kapsamında 2024'te 100 fırlatış yapmayı planladığı bildirildi.
İkinci astronot Tuva Cihangir Atasever uzaya gidecek. Peki Tuva Cihangir Atasever kimdir, uzaya ne zaman gidecek? İşte detaylar..
ABD medyasının "Rusya uzaya nükleer silah konuşlandırmayı planlıyor" iddialarına Kremlin'nden yanıt geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iddiaları "aldatmataca" diyerek yalanladı.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın dünyaya geri dönüşü için saatleri sayarken, gün gün uzayda yürüttüğü 13 bilimsel deney hakkında bilgi verildi.
- Baba Gezeravcı: - "Bir Yörük evladı ve öğretmen çocuğu, astronot olarak uzaya çıktı. Bir insan bununla nasıl gurur duyabilirse, biz onun çok daha fazlasını hissediyor ve mutlu oluyoruz" - Anne Gezeravcı: - "Güveç yemeğini de hazırladım, İstanbul'a geldiğinde yedireceğim"
- gMETAL Proje Yöneticisi Prof. Dr. İskender Gökalp: - "Mars'ın atmosferinin yüzde 95'inin karbondioksit olduğunu düşünürsek, dünyadan alüminyum veya magnezyum gibi metal parçacıklar götürüp oradaki karbondioksiti yakıt olarak kullanacak bir roket yapmayı hedefliyoruz" - "Demir ile havanın oksijeni birleşip yanınca bayağı kuvvetli bir ısı ve demir oksit çıkıyor. Bu demir oksidi tekrar alıp, demir fabrikalarına geri gönderip, oradan tekrar demir cevherine dönüştürebiliyorsunuz"
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzaydaki 10. deneyine geçti. "UYNA" deneyinin, yeni nesil alaşımlara kapı açması bekleniyor. UYNA deneyinin hedefi ise, Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayisine yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazandırması olacak.
Basın mensuplarının sorularını uzaydan yanıtlayan Türk Astronot Alper Gezeravcı, “Yüz çehrem dünyada olduğundan daha şişkin görünüyor” dedi. Astronot Gezeravcı, “Türk bilim insanları adına gerçekleştirmem gereken birçok bilimsel deney ve çalışma var” bilgisini verdi.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, bugün Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’in proje yöneticisi olduğu ve uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesini amaçlayan "gMetal" deneyini gerçekleştirdi.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, ülkemizi gururlandırmaya devam ediyor. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda geçirdiği ilk günleri anlatan Gezeravcı, yanında götürdüğü eşyaları tek tek saydı.
- "Ülkemiz adına, geleceğimiz adına, insanlık adına çok umutluyuz. Bu yavrularımız gelecekle ilgili umutlarımızı daha çok artırıyor"
- Tuz Gölü bitkisinin uzay ortamında araştırılmasını içeren deneyi geliştiren ekipte yer alan ve tohumları Kennedy Uzay Üssü'nde ekibe teslim eden Doç. Dr. Barış Uzilday, deneyden beklenen sonuçları anlattı: - "Bitkilerin artık çimlenmeye başladığını düşünüyoruz. Bitkiler orada büyüyecekler. Deneyin sonunda Alper Bey bu örnekleri hasat edecek" - "Tuz Gölü'nde büyüyen bu bitkimiz mikro yer çekimi koşullarında bu stres toleransını devam ettirebilecek mi? Eğer ettirebiliyorsa bu çok iyi. Çünkü o zaman hem yaşam destek sistemlerinde hem de Ay ve Mars regolitlerde öncül bitki olarak kullanılma potansiyelinin yüksek olduğunu gösterir"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır sosyal medya hesabından müjdeyi verdi. Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı 9 Ocak 2024 tarihinde uzaya gidiyor.
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Uzay girişimimiz olan FERGANİ'deki çalışmalarımız, 1.5 yıldır devam ediyor. Herkesin gittiği yere gitmiyoruz; geleceği önden öngörüp, bugünden o geleceğin yarışına hazırlanıyoruz. Alçak yörünge takım uyduları ve yörünge transfer araçları üzerinde çalışıyoruz. 2025'te ilk uydumuzu uzaya göndermiş olacağız" dedi.
Millî Savunma Bakanlığı (MSB), Uzay Komutanlığı’nın kurulması için düğmeye bastı. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın bünyesinde kurulacak olan Uzay Komutanlığı’nın çalışmaları resmen başladı.
Milli Uzay Programı kapsamında başlatılan Ay Araştırma Programı ile geliştirilen ilk uzay aracının 2026'da tamamlanarak uzaya fırlatılması hedefleniyor. Proje ile Türkiye'nin ilk "Ay" ve "Derin Uzay" görevinin gerçekleştirilmesi ve operasyonel tecrübe kazanılması hedefleniyor.
Rus kozmonot Oleg Artemyev, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Türk bayrağı açarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutladı.
Amerika Birleşik Devletleri Uzay Ajansı NASA, Netflix benzeri yayın platformu NASA+'ı duyurdu. Platform 2023 yılının sonunda ABD'de yayın hayatına başlayacak.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.