İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, sadece sarsıntıyla değil, Boğaz’da oluşan dev dalgalarla da dikkat çekti. Yaklaşık bir metreye ulaşan dalga yüksekliği, Marmara Denizi’nde tsunami riskini yeniden gündeme taşıdı. Uzmanlar, İstanbul ve çevresindeki kıyı şehirleri için olası senaryolara karşı hazırlanan tsunami risk haritasının önemine vurgu yapıyor.
Kandilli Rasathanesi tarafından Ege Denizi'nde ardı ardına gerçekleşen depremlere ilişkin rapor yayınlandı. Buna göre, tsunami tehlikesi altında olan ilimiz belli oldu.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Bu bölgedeki denizaltı faylarının 7'den büyük deprem üretmesi durumunda Kuşadası-Bodrum-Datça kıyılarının tsunami tehlikesi açısından modellenmesi ve buna göre önlem alınması gerekmektedir" dedi.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Celal Şengör, ‘Beklenen İstanbul Depremi Marmara Ereğlisi’ne Etkileri’ konulu konferansta konuştu. Şengör, muhtemel bir yer kayması halinde tsunami meydana geleceğini belirterek “Yeşilköy’deki Hava Harp Okulu’nun bulunduğu yerde dalga yüksekliği 7 metreyi buluyor.” dedi.
Japonya'nın Kyushu bölgesinde 6.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem sonrası Miyaza bölgesinde "en fazla 1 metre büyüklüğünde olabilecek tsunami" uyarısı yapıldı.
Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Marmara bölgesi için önemli uyarılarda bulundu. Gökçeoğlu; doğa olaylarının, yapılaşma ve planlamadaki yanlışlar, mühendislik prensiplerinin yeterince veya hiç dikkate alınmaması sonucu afete dönüştüğünü vurguladı.
Deprem bilimciler tarafından istanbul'da meydana gelmesi beklenen büyük Marmara depremi için hazırlıklar başladı. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara'da tsunami gözlem istasyonları kurulduğunu açıkladı.
Türkiye, son zamanlarda artan depremlerle sarsılmaya devam ediyor. Bu endişe verici durum karşısında Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Japonya'nın orta kesimini vuran güçlü bir deprem, en az iki kişinin ölümüne, binaların yıkılmasına, on binlerce evin elektriğinin kesilmesine ve bazı kıyı bölgelerinde yaşayanların daha yüksek yerlere kaçmasına neden oldu.
Japonya'da gerçekleşen 7,6 büyüklüğündeki depreme sahilde çekim yapmak istediği sırada yakalanan Türk vatandaş Seda Bodur Özer, yaşadıklarını Ekran Haber'e anlattı. "Deprem esnasında eşimle deniz kenarındaydık. Video çekmek için telefonu sabitlemeye çalışırken ayakta durmakta zorlanacak kadar sallanmaya başladık" diyen Özer, bölgedeki son durumu açıkladı.
Japonya'nın batısındaki İşikawa eyaleti kıyısında 5,7 ve 7,6 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Depremler sonrası tsunami uyarısı verildi. Ayrıca Japon basınına göre çok sayıda yaralı var ve binaların yıkıldığına dair rapor verildi. İşte Japonya'da son durum...
ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi, 'İskenderun Körfezi Kıyı Yapıları Ve Doğu Akdeniz'deki Tsunami Değerlendirmeleri' projesi kapsamında araştırmalarını tamamlayarak, bir rapor yayınladı. Rapora göre; Arsuz, Erdemli, Gazimagusa ve Girne'de 20 santimetre mertebesinde su düzeyi değişiklikleri ölçüldü.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş'ta yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Doğu Akdeniz'de kıyıları etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmadığını açıkladı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.