Doğu Anadolu Fayının bir levha sınırı olduğunu aktaran Prof. Dr. Naci Görür, "Biri Arap levhası diğeri Anadolu levhası olmak üzere orada 2 levha var. Bir de Afrika levhası var, aradaki sınır Doğu Anadolu Fayıdır. İşte deprem mekanizması budur." diye konuştu.
Ege Denizi'nde 1 haftada 400'den fazla deprem olmasının ardından Yunanistan alarma geçti. Halk özellikle Santorini adasını boşaltmaya başlarken, 1956 yılında 7.3 büyüklüğündeki depreme neden olan 20 kilometre uzunluğundaki fayın harekete geçtiği açıklandı.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, kırılan fay uçlarındaki enerji transferinin, yeni depremlerin tetiklenmesine neden olduğunu belirterek 6 ile önemli uyarıda bulundu.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve afet yönetimi uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin, Kuzey Anadolu Fayı'nın güneybatıya doğru uzanan, İç Anadolu'ya doğru giden kollarından biri olan Buğdaylı fayı üzerinde meydana geldiğini bildirdi.
Erzincan İliç’teki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili çalışmalar son hız devam ederken, madende fayın gizlendiği iddia edilmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bu iddialara ilişkin ilk kez konuştu.
Olası Marmara depreminden etkilenebilecek yerlerden biri olan Bursa'da yeni bir aktif fay keşfedildi. Uzmanlara göre bu fay, Bursa'da 7.3'lük depreme sebep olabilir. İşte herkesi tir tir titretecek o açıklama...
Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve ekibi, yapay zeka ile fay hatlarındaki gerilimi gözlemledi. 1'i Doğu Anadolu'da, 3'ü Marmara'da olan 4 faya dikkat çeken Prof. Dr. Kutoğlu, Marmara Bölgesi'ndeki fayların çok daha gergin olduğuna vurgu yaparak İstanbul için 2 hattın kritik olduğunu kaydetti.
Ege Denizi'nde 'İzmir dış körfezi' olarak tanımlanan Foça-Karaburun bölgesinde 'Piri Reis' gemisiyle yapılan sismik araştırmalarda yeni fayların olduğu ortaya çıktı.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerde, Adıyaman Gölbaşı’nda dağların arasında oluşan ve metrelerce uzayan fay kırığı havadan görüntülendi.
Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu. İki depremin fay dengelerini değiştirmiş olabileceğini belirten Tüysüz, "7,7 ve 7,6'lık depremlerden sonra Türkiye'nin hemen hemen bütün fayların dengelerinde değişme var. Faya yakın olan yerlerde dengeleri bir miktar değiştirmiş olabilir. Kahramanmaraş'taki depremler karada yaşanan önemli depremlerden." ifadelerini kullandı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.