Türkiye 17 Ağustos 1999 tarihinde o güne kadar gördüğü en büyük depremlerden birini yaşadı. Gölcük’te gerçekleşen deprem 7.4 büyüklüğündeki deprem 45 saniye sürerken on binlerce vatandaş çöken enkazların altında can verdi. Diğer yandan depremden 6 gün önce gerçekleşen Güneş tutulması pek çok kişi tarafından depremin kaynağı olarak nitelendirildi. O günden bu yana da her Güneş tutulması döneminde gergin bir bekleyiş yaşanırken “Güneş tutulması deprem yapar mı?” sorusu gündemdeki yerini korumaya devam etti…

Gunes Tutulmasi Depreme Neden Olur Mu D

GÜNEŞ TUTULMASI DEPREM YAPAR MI?

Özellikle 11 Ağustos 1999 tarihindeki Güneş tutulmasının ardından yaşanan 17 Ağustos Gölcük depreminin ardından pek çok kişi Güneş tutulması ev deprem arasında bir bağlantı olduğunu öne sürmüştü. Bu nedenle de her Güneş tutulması halk arasında kimi zaman kaygı ve endişelerin artmasına neden oldu.

Ancak uzmanlar Güneş tutulmalarının deprem etkisi yarattığına dair bilimsel bir görüş olmadığını belirtirken, konu hakkında yapılan çalışmaların çok az olduğu kaydediliyor.

Gunes Tutulmasi Depreme Neden Olur Mu E

GÜNEŞ TUTULMASI SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?

Bugünkü Güneş tutulması Türkiye saati ile 21:46’da gerçekleşecek. Yaklaşık 7 dakika süren tutulma gökyüzünde bir görsel şölene imza atacak. Tutulma esnasında Güneş’in bir bölümü Ay ile Dünya arasında kaldığı için kısmi bir karanlık oluşacak.

2 Ekim’de gerçekleşecek Güneş Tutulması ne yazık ki Türkiye’den izlenemeyecek. Ancak daha çok Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinden izlenebilecek. 

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL OLUŞUR?

Güneş tutulması, ayın dünya ile güneş arasına girerek güneşin ışığını kısmen veya tamamen engellemesi olayına verilen isimdir. Bu sırada dünya üzerindeki bazı bölgelerde gündüz vakti kısa süreliğine kararma yaşanır. Güneş tutulması üç ana türde gerçekleşir: tam, parçalı ve halkalı güneş tutulmaları.

Tam güneş tutulması: Ay, güneşi tamamen örter.

Parçalı güneş tutulması: Ay, güneşin bir kısmını kaplar.

Halkalı güneş tutulması: Ay, güneşi tamamen örtemediğinde, güneşin etrafında ince bir halka görünür.

Editör: Şenay Yurtalan