SIRRI SÜREYYE ÖNDER SAĞLIK DURUMU SON DURUM || Sırrı Süreyya Önder ameliyattan çıktı mı?
Sırrı Süreyya Önder 15 Nisan Salı akşamı yaşadığı kalp problemleri nedeniyle hastaneye kaldırıldı. İlk muayenede DEM Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Önder’in aort damarının yırtıldığı tespit edilmişti. Acil olarak ameliyata alınan siyasetçinin sevenleri hastane önünde bir araya gelirken 16 Nisan Çarşamba günü Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu ve ameliyattan çıkıp çıkmadığı merak ediliyor…

Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu ile ilgili art arda açıklamalar gelmeye devam ediyor. 15 Nisan Salı akşamı kalbinden rahatsızlanan Önder hastaneye kaldırılmıştı. Saat 23:30’da ameliyata alındı, saat 00.15’te yapılan açıklamada Sırrı Süreyya Önder’in hayati tehlikesinin devam ettiği ve ameliyatın oldukça büyük bir operasyon olduğu kaydedildi. Günün ilk saatleri itibariyle de Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu pek çok kişi tarafından araştırılmaya başlandı…
SIRRI SÜREYYE ÖNDER SAĞLIK DURUMU SON DURUM
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumuna ilişkin açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son olarak saat 10:00 sularında Sırrı Süreyya Önder'in sağlık durumunu yakından takip eden kardeşi Ali Fuat Önder bir açıklamada bulundu. Kardeş Önder açıklamasında "Ameliyatı devam ediyor, biz de olumlu haber bekliyoruz. Ameliyatın ne kadar süreceği belli değil ama tahmini 8-9 saat gibi sürebilir şeklinde bilgi var" ifadelerini kullandı.
SIRRI SÜREYYA ÖNDER AMELİYATTAN ÇIKTI MI?
Sırrı Süreyya Önder’in 9 saat süren ameliyatın ardından yoğun bakıma kaldırıldığı öğrenildi. Gece saatlerinde acil şekilde ameliyata alınan Önder’in aort damarının dikildiği ve tıkalı bir damara bypass uygulandığı belirtildi.
Sırrı Süreyya Önder’in ameliyatının daha erken saatte bittiği ancak kalp ritminin istenilen düzeyde olmadığı için bir süre ameliyathanede bekletildiği kaydedildi.
SIRRI SÜREYYA ÖNDER KİMDİR?
Sırrı Süreyya Önder, 1962 yılında Adıyaman ilinin merkez ilçesinde, Türkmen kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Berber ve arzuhalci olan babası, 1960'lı yıllarda Türkiye İşçi Partisi'nin Adıyaman kurucusu ve il başkanı olmuştur. Sekiz yaşındayken babası sirozdan ölen Önder, annesi ve dört kardeşi ile dedesinin evine taşındı ve bu dönemde bir fotoğrafçıda çırak olarak çalışmaya başladı. Fotoğrafçılıktan aldığı ücretin ailesini geçindirmeye yetmemesi üzerine 16 yaşını bitirdikten sonra Sıtma Savaş ve Eradikasyon Teşkilatı'na mevsimlik işçi olarak girdi. Milliyetçi Cephe Hükûmeti kurulunca bu işini kaybeden Önder, bir lastik tamirci dükkânı açtı.
1978 yılında Adıyaman Lisesi'nde lise iki öğrencisi iken Maraş Katliamı'nı protesto ettiği için tutuklanarak cezaevine giren Önder, tahliye olduktan sonra üniversite sınavında yaptığı ilk tercihi olan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanarak Ankara'ya gitti. 12 Eylül Darbesi yapıldığında Ankara'daydı. İlk tutuklama furyasında hapse girdi. Uzunca bir yargılama sürecinin ardından 12 yıl hapse mahkûm edildi. Afişlerle aranmaya başladığı zaman Ankara'nın Altındağ ilçesinde bir gecekonduda saklanan Önder, geçmiş yıllarda beraber işkence gördüğü bir arkadaşının, saklandığı yeri ihbar etmesi ile yakalanmış ve 105 gün DAL adı verilen bir yerde tutulmuştur. 105 günlük tutukluluk ardından mahkûmiyeti sona ermiştir. Açlık grevi gibi protestolar ve eylemler nedeniyle infazlarının yakılması sonucu çeşitli cezaevlerinde yedi yıl hapis yattı.
Önder'in 2013 Taksim Gezi Parkı direnişine karıştığı ve biber gazı fişeğinin isabet etmesi sonucu hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Abdullah Öcalan ile Türk Hükûmeti arasında 28 Şubat 2015'te Dolmabahçe Mutabakatı'na yol açan diyalogu kolaylaştıran HDP'li siyasetçilerden oluşan bir heyetin parçasıydı. Önder, 2013 yılında Nevruz kutlamaları sırasında yaptığı konuşma nedeniyle 3 Aralık 2018'de 43 ay hapis cezasına çarptırıldı. 6 Aralık 2018'de Kocaeli'de cezaevine girdi. Önder, bir gün önce Anayasa Mahkemesi'nin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermesi üzerine 4 Ekim 2019'da serbest bırakıldı. 17 Mart 2021'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile örgütsel birlik içinde olduğu gerekçesiyle Önder ve 686 diğer HDP'liye 5 yıl siyasetten men ve HDP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı.
16 Mayıs 2024'te görülen Kobani Davası'nda, Önder için beraat kararı verildi.
Önder, gazeteciliğe Ocak 2010 - Mart 2010 tarihleri arasında BirGün gazetesinde köşe yazıları yazarak başladı. Ekim 2010'dan sonra Radikal gazetesinde, 2011 Mayıs - Haziran aylarında Özgür Gündem gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.