Yeni torba yasa teklifinin geçmesi durumunda GSS borçlarının silinmesiyle milyonlarca vatandaş rahatlatılacak. AK Parti tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulan 80 maddelik yeni torba yasa teklifi, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren düzenlemeler içeriyor. Bu teklif, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarının silinmesi, nüfus idarelerinin hatalarının vatandaşlara yansıtılmaması ve sistem sıkıntılarına bağlı vergi süreçlerinde ek süre tanınması gibi önemli maddeleri barındırıyor. Peki, bu yasa teklifi neler getiriyor ve GSS borcu nedir, nasıl ödenir ve silinir? İşte detaylar...

GSS BORÇLARI VE NÜFUS HATALARINA YENİ DÜZENLEMELER

Yasa teklifi kapsamında, 1 Ocak 2014 öncesine ait ödenmemiş GSS primleri ile gecikme cezaları ve zamlarının tahsilinden vazgeçilecek. Bu düzenleme, 31 Aralık 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek ve sigortaların borç yükünü hafifletecek. Ayrıca, nüfus idarelerinin maddi hatalarından kaynaklanan sorunların faturasının vatandaşa kesilmemesi de planlanıyor. Nüfus idarelerince yapılan resmi düzeltmeler sonucu ticaret sicili ve tapu kayıtlarında yapılan düzeltmeler, harçlardan muaf tutulacak.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SİSTEMİNDE YENİLİKLER

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sistemlerinde meydana gelen aksaklıklar nedeniyle vatandaşların mağdur olmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. GİB, Risk Analiz Sistemi üzerinden vergiye uyum düzeyini ölçmek için risk analizi yapacak ve sisteminde yer alan kayıtlar için "katılma payı" alacak.

ÖZELLEŞTİRME VE İHALE SÜREÇLERİNE ELEKTRONİK DOKUNUŞ

Torba yasa teklifi, özelleştirme programına alınan kuruluşların ihale süreçlerinin elektronik ortamda yapılmasını da içeriyor. Bu, haciz zaptı işlemlerinin de elektronik ortamda gerçekleştirilebilmesini sağlayacak.

GSS BORCU VE AF BEKLENTİSİ

Yaklaşık dört milyon kişinin Genel Sağlık Sigortası borçlarının affedilmesi öngörülüyor. Bu af, borçların silinmesini sağlayacak. Ancak borçların silinmesi için vatandaşların Gelir Testine tabi tutulması bekleniyor.

TORBA YASA İLE SPORCU ÜCRETLERİ VE İHALE YÖNETMELİKLERİ

Sporcu ücretlerinin vergilendirilmesine yönelik mevcut uygulamanın süresi, 31 Aralık 2028'e kadar uzatılacak. Ayrıca, Türk lirası ile ihalesi yapılan ve devam eden yapım işlerinin, 2024'ten sonra gerçekleştirilen kısımları için ihale dokümanında belirtilen fiyat farkı oranları arttırılabilecek.

GSS BORCU NEDİR, GSS BORCU NASIL ÖDENİR? GSS BORCU NASIL SİLİNİR? 2023

Torba tasarıya eklenmesi planlanan ve halihazırda üzerinde çalışılan bir düzenlemeye göre ise yaklaşık 4 milyon vatandaşın GSS (Genel Sağlık Sigortası) borcuna af gelecek. Affın hayata geçirilmesiyle beraber GSS borçları da silinmiş olunacak. Ancak borcun silinmesi için vatandaşların öncelikle Gelir Testine tabii tutulması gerekiyor. Gelir testine tabi tutulan vatandaşlar ardından GSS borcunun silinmesi talebinde bulunabilecek.