GSS BORCU NEDİR?

GSS, Genel Sağlık Sigortası'dır. Türkiye'de ikamet eden ve çalışmayan vatandaşlar, 18 yaşından büyük öğrenciler, emekliler ve 65 yaşından büyük olanlar için, Genel Sağlık Sigortası zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda olan kişiler, sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödeyerek GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.

GSS-primleri-genel-sağlık-sigortası-1

GSS, kişilerin, hastanelerde, sağlık merkezlerinde, aile sağlık merkezlerinde ve diğer sağlık kuruluşlarında ücretsiz veya düşük ücretli sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlamaktadır. Genel Sağlık Sigortası sistemi, herhangi bir sağlık sorunu yaşayan vatandaşların, maddi açıdan zorlanmadan sağlık hizmetlerinden yararlanmalarına olanak tanımaktadır.

GSS-primleri-genel-sağlık-sigortası-4

GSS BORCU NASIL ÖĞRENİLİR?

GSS, sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak ve sağlık harcamalarını azaltmak amacıyla uygulanmaktadır. Van Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Abidin Göksoy, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarına ilişkin IBAN numaralı SMS'lere kimsenin itibar etmemesi gerektiğini vurgulayarak vatandaşlara uyarıda bulundu. Göksoy'un açıklamalarının ardından SGK ve GSS borcu nasıl öğrenilir? sorusunun yanıtı merak ediliyor.

GSS-primleri-genel-sağlık-sigortası-2

GSS borcu, e-Devlet'ten ile birkaç adımda sorgulanabilmektedir;

  • Öncelikle e-Devlet sistemine T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yapılması gerekmektedir. 
  • Arama çubuğuna “GSS Borç Sorgulama” yazılır ve ilgili sayfaya tıklanır.
  • “SGK GSS Prim Borç Dökümü” sayfasından borç bilgileri görüntülenebilir ve detaylı bilgi alınabilir.

e-DEVLET GSS BORCU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN

Editör: Nurseli Fırat