Gram altın fiyatı ons altın fiyatındaki rekor fiyat sebebiyle dün tarihi zirvesini görmüştü. Bugün ise Kapalıçarşı altın gram fiyatı 3.165 liradan işlem görüyor. Çeyrek altın fiyatı5.327 liradan atılırken, Cumhuriyet altını da 21.529 liradan değerleniyor. Fiyatının yükselişi durdurulamayan altın için Citi Research tüm gelişmeleri ele alarak bir değerlendirme yaptı. Kapalıçarşı kuyumcusu ise altına dair yıl sonu tahminlerini paylaştı.

Çeyrek Altın

Altının ons fiyatı merkez bankalarının faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi ve jeopolitik risklerle dün 2 bin 740,61 doları test ederek rekor tazelemesinin ardından yüzde 0,1 düşüşle 2 bin 719,82 dolardan kapandı. Yeni işlem gününde ons altın yüzde 0,5 yükselişle 2 bin 734 dolar seviyesinde bulunuyor. Bu durumdan nasibini alan altın hakkında yıl sonuna kadar olacak fiyat artışına dair öngörüler açıklandı.

ENFLASYON HEDEFE YAKLAŞTI

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası Fed’in faiz politikası, jeopolitik riskler ve ABD bilanço dönemi gündemin merkezinde olmaya devam ediyor. ABD’den gelen güçlü makroekonomik veriler resesyon endişelerini azaltırken, Fed’in uyguladığı parasal sıkılaştırma politikası sayesinde enflasyon hedefe yaklaşmış durumda. Sıkı para politikası sonrası ABD’de işgücü piyasasının güçlü kalması ve aşırı ısınmadan kaçınılarak makul bir büyüme elde edilmesi, ekonomide yumuşak iniş senaryolarını güçlendirdi.

Öte yandan 5 Kasım’da gerçekleşecek ABD başkanlık seçimine ilişkin belirsizlik ve Orta Doğu’da artan çatışmalar da piyasalarda etkili olmayı sürdürüyor.

CITI’NİN ALTIN ÖNGÖRÜSÜ

Citi Research altın fiyatları hakkında tüm gelişmeleri ele alarak yaptığı yeni bir değerlendirmeyi açıkladı. ABD işgücü piyasasındaki olası bozulma, Fed'in faiz indirimleri ve fiziki ve ETF alımlarını işaret eden Citi, altın fiyatları için üç aylık tahminini yükseltti. Daha önce 2.700 dolar/ons olan üç aylık altın fiyatı tahminini 2.800 dolara yükselten kurum, 6-12 aylık tahminini 3.000 dolar olarak açıkladı.

Altın1

Citi Research, “Altın ve gümüşün, Fed'in 50 baz puanlık indiriminden ve geçen ayki istihdam artışından bu yana zayıflayan Çin perakende fiziki talebine ve yükselen ABD faiz oranlarına rağmen son derece iyi performans gösterdiğini not ediyoruz. Altın, petrolün yakın vadede Orta Doğu'da tırmanışa geçmesi senaryosunda da yükselebilir” açıklamasıyla 6-12 aylık tahminini ons başına 38 dolardan 40 dolara yükselten gümüş için de değerlendirmede bulundu.

KAPALIÇARŞI ESNAFI AÇIKLADI

Kapalıçarşı kuyumcu esnaflarından Hüdayi Zorlu, yaptığı açıklamada hem gram altın hem de çeyrek altın için yıl sonu tahminini paylaştı. Altın fiyatlarının henüz pik noktasına ulaşmadığını söyleyen Zorlu, “Gram altın bu ayın sonu ve Kasım ayının ilk haftasına kadar 3.200 – 3250 TL’yi görür. Sonrasında 10-15 gün duraksama yapar. Yıl sonu ve 2025’in ilk günlerinde ise altın gram fiyatı beklentimiz 3500-3600 TL civarında. Çeyrek altın yıl sonu tahminimiz ise 5700-5800 TL” ifadelerini kullandı.

Kaynak: haber merkezi