Ortadoğu’daki gerilimin artması, ABD’de piyasanın dengesizliği, ülkedeki enflasyonun hız kesmeden devam etmesi nedeniyle altında beklenmeyen bir düşüş yaşandı. Geçtiğimiz günlerde özellikle New York borsasının bir anda düşmesi yatırımcıları telaşlandırır iken, altının son günlerde istikralı bir şekilde düşmesi birçok soru işaretlerine neden oldu. Ekonomist Hikmet Baydar, altın, borsa ve dolar hakkında yatırımcıların soru işaretlerini giderecek açıklamalarda bulundu.

‘‘JEOPOLİTİK RİSKLER VE FED’İN FAİZ İNDİRİMİ ALTINI YÜKSELTTİ’’

Ekonomist Hikmet Baydar’ın yaptığı açıklamaya göre, ‘‘Jeopolitik riskler ve Fed’in faiz indirimlerinin ardından altının hızlı bir şekilde yükselmesi, petrol gibi Körfez bölgesinde yoğun üretimi olan ürünlerde de fiyat artışına yol açtı. Petrol fiyatları 70 dolar seviyelerinden 80 dolara yükseldi’’ dedi. Petrol fiyatlarındaki bu artış, enerji maliyetlerini yükselteceği için ABD’de enflasyonla mücadeleyi zorlaştırabileceğine değinen Ekonomist Baydar, ‘‘Bu da enflasyon oranlarının beklenenden yüksek gelmesine neden olabilir ve faiz indirimlerine yönelik beklentileri zora sokabilir. Böyle bir ortamda portföy yöneticileri, gelecekteki dalgalanmalara karşı maliyetlerini azaltmak ve fırsatlar yaratmak amacıyla nakde dönebiliyor’’ diye yorumladı.

Altin Fiyatlari D-21

‘‘ONS ALTIN SON BİRKAÇ GÜNDÜR DÜŞÜŞ SİNYALLERİ VERİYOR’’

Ons altın son birkaç gündür düşüş sinyalleri verdiğini ve önemli bir destek seviyesi 2591 dolar olduğunu ifade eden Ekonomist Baydar, ‘Ons altının bu seviyelere kadar gerileme ihtimali var’ diyerek gram altın için dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

‘‘GRAM ALTIN KRİTİK SEVİYEDE’’

Ekonomist Baydar’ın gram altın için şu değerlendirmede bulundu:

‘‘Gram altında da yön aşağıya doğru olabilir. Şu anda ons altın teknik olarak birkaç gündür aşağı yönlü sinyaller veriyor ve bu, gram altında da aynı sinyallerin görülmesine neden oluyor. Gram altında kritik bir pivot seviye bulunuyor. Eğer gram altın bu seviyeye inerse ayı piyasası görülebilir. Burada pivot seviyenin 2769 lira olduğunu belirtiyoruz. Gram altın için ara destek seviyesi ise 2830 lirada bulunuyor ve bu seviyeye kadar dalgalanma ihtimali yüksek’’

Altin Fiyatlari E-21

ALTIN FİYATLARI YÜKSELİR Mİ?

Petrol fiyatlarında aşağı yönlü bir hareket olursa, enflasyon endişelerinde azalma görüleceğinden altın fiyatlarında toparlanma yaşanacağına dikkat çeken Ekonomist Baydar, altında kalıcı düşüşü etkileyen önemli faktörlere değindi. Ekonomist Baydar şunları söyledi:

‘‘Körfez’de yaşanacak geniş çaplı bir çatışma, altın fiyatlarında kalıcı düşüşü önleyebilir. Körfez’deki durumun sakinleşmesi halinde altın satış baskısıyla karşılaşabilir. Şu anda enflasyon kaygıları ve Fed’in faiz indirimlerine devam etmeyeceği beklentisi nedeniyle altın fiyatlarında dalgalanmalar görülebilir. Ancak ons altının 2591 dolar seviyelerine kadar düşme ihtimali hala bulunuyor ve piyasanın yön arayışının süreceği öngörülüyor.

Thumbs B C 12Faa34871978D565Eff7

BORSA İÇİN KRİTİK SEVİYEDE: ‘DÜŞÜŞ SİNYALLERİ VAR’

Borsa tarafında da orta vadede düşüş sinyalleri olduğunu vurgulayan Ekonomist Hikmet Baydar, ‘‘Bu sinyaller düzelmeden yukarı yönlü bir hareketten bahsetmek zor. Şu anda kritik bir destek seviyesi gözlemleniyor ve endeksin 8 bin 796 puan seviyesine kadar gerileme ihtimali var’’ diyerek değerlendirmede bulundu.

Editör: Rahime Özbey