Göktaşı olduğu iddia edilen, Kocaeli, Sakarya, Bartın, Zonguldak, Karabük, İstanbul, Ankara ve birçok ilde görülen ışık süzmesinin ne olduğu araştırılıyor. Göktaşı olduğu düşünülen cismin düşme anı kameralara yansırken, Türkiye'ye göktaşı düştü mü, nereye düştü? soruları da gündemde yerini aldı. "Göktaşı mı düştü yoksa meteor mu?" tartışmaları devam ederken, Türkiye Uzay Ajansı'ndan son dakika açıklama geldi. Peki, Göktaşı nedir, nereye düştü? Meteorla göktaşının farkı ne? İşte yanıtlar..

GÖKTAŞI NEREYE DÜŞTÜ?

Dün Gece saat 22.30 sıralarında geniş bir bölgede ışık hüzmesi görüldü. Kocaeli, Bursa, Yalova, Sakarya, Bartın, Zonguldak, Ankara ve İstanbul'da görülen ışık süzmesinin göktaşı olduğu iddia edildi. Gökyüzünden düşen yeşil renkteki ışık hüzmesini gören vatandaşlar, heyecanla o anları görüntüledi. Sosyal medyada bir anda en çok konuşulan konular arasında yerini alan göktaşı düşme anı oldukça dikkat çekti. Işık huzmesinin Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün üzerinden geçtiği anı izleyenler, merakla göktaşı mı meteor mu araştırmaya başladı. Kuzeyden güneye doğru ilerleyen ışık hüzmesi bir süre sonra gözden kayboldu. Türkiye'nin birçok ilinde görülen ışık süzmesine ilişkin açıklama, Türkiye Uzay Ajansı'ndan geldi. Gökyüzünde görülen ışık süzmesinin meteor olduğu bildirildi.

77224 (1)

GÖKTAŞI NEDİR?

Göktaşı, gezegenlerin arasında devinen ve zaman zaman, tümüyle gaz durumuna geçmeden yeryüzüne ulaşan, düşen her türlü katı cisim anlamına gelmektedir. Göktaşı, uzay boşluğunda bulunan irili ufaklı taş parçalarıdır. Bu taşlar genel olarak Demir ve Nikel elementlerinden oluşur. Düzensiz yapılarda ve yuvarlak olmayan şekillerdedir. Genellikle manyetik etkiye sahip bileşenleri vardır.

Göktaşı 2

METEOR NEDİR, GÖKTAŞI İLE FARKI NE?

Dünya'nın atmosferine giren göktaşlarına meteor denir. Meteor ya da yıldız kayması, dış uzayda bulunan küçük bir kaya veya metal cisim olan bir meteoroitin, kuyruklu yıldızın veya asteroitin Dünya'nın atmosferinde görünür geçişi olarak tanımlanmaktadır.

Meteor 20 km/s (72.000 km/sa; 45.000 mph) üzerinde bir hızla hareket ettiği ve ısınması sebebiyle hem parlar hem de ardında bıraktığı parçacıkların izinden bir ışık şeridi oluşturur. Meteorlar genellikle deniz seviyesinin yaklaşık 100 km (62 mi) üzerinde görünür hale gelir. Meteor yağmuru ise, birkaç saniye veya dakika arayla ortaya çıkan ve gökyüzünde aynı sabit noktadan geliyormuş gibi görünen meteor dizisine denir.

Editör: Nurseli Fırat