Türkiye genelinde düzensiz ve kaçak göç ile mücadele aralıksız sürerken jandarma ekipleri, düzensiz göçmenlere ve organizatörlerine göz açtırmıyor. Ekran Haber'den Ayyıldız H. Kaptan'ın haberine göre Sakarya İl Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürlüğü ve Hendek İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, göçmen kaçakçılarına yönelik nefes kesen bir operasyona imza attı. TEM otoyolu Parkshop civarında şüpheli yabancılar görüldüğü ihbarı üzerine, KOM Şube Müdürlüğü ile Hendek İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri harekete geçti.

15 YASA DIŞI GÖÇMEN YAKALANDI 

Derhal bölgeye intikal eden ekipler, ormanlık alanda yaşanan kovalamacanın ardından, Afgan uyruklu 15 yasadışı göçmeni kıskıvrak yakaladı. Yine aynı bölgede şüpheli hareketler sergileyen 8 kişi yakalanırken, şüphelilere ait 7 araca da el konuldu. Gözaltına alınan kaçak göçmenlerin, ifadelerinde, Adana'dan binek veya ticari araçlarla yakalandıkları bölgeye para karşılığında getirildiklerini söylediği öğrenildi.

8 ORGANİZATÖRDEN 5'İ TUTUKLANDI

Şüphelilerin verdiği ifadelerin ardından, Adana’dan Sakarya’ya kadar olan Plaka Tanıma Sistemleri (PTS) ve yol üzerindeki benzinliklerin kamera görüntüleri, ekipler tarafından incelendi. Söz konusu incelemeler ve kaçak göçmenler tarafından yapılan teşhis sonucu, Parkshop civarında yakalanan 8 şüphelinin, düzensiz göçmenleri önce Sakarya’ya getiren ve daha sonra İstanbul’a götürecek olan organizatörler olduğu kesinleşti. Delillerin tamamlanmasının ardından, haklarında adli tahkikat başlatılan 8 organizatörden 5’i çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yakalanan 15 yasa dışı göçmen ise sınır dışı edilmek üzere Kocaeli İl Göç İdaresine teslim edildi.

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI İLE NEDEN MÜCADELE EDİLMELİ?

Ayrıca Sakarya İl Jandarma Komutanlığı, "Göçmen Kaçakçılığı ile Neden Mücadele Edilmelidir?" başlıklı bir bildiri yayımladı. Söz konusu bildiride yer alan ifadelerin tamamı şu şekilde: 

"Çeşitli nedenlerle ülkesini terk ederek yasal olamayan yollarla ülkemize gelen ya da batı ülkelerine gitmek maksadıyla giriş yapan yasadışı göçmenler hedeflerine ulaşabilmek için Göçmen Kaçakçılarına önemli miktarda para ödemektedirler. Çoğu zaman hayal kırıklığı veya ölümle sonuçlanan bu umut yolculuklarından Göçmen Kaçakçıları dışında kazançlı çıkan yoktur. Avrupa’ya geçirecekleri vaadiyle ülkemize getirdikleri göçmenleri ahırlarda veya benzeri alanlarda günlerce bir somun ekmek ve bir şişe suya mahkûm ederek bekleten ve tır dorsesinde veya başka vasıtalarda veya insani olmayan şartlarda yüksek paralar karşılığı batıya nakleden göçmen kaçakçıları büyük miktarda haksız kazançlar elde etmektedirler. Haksız kazanç uğruna kamu düzenini bozan ve insanların umudunu sömürerek çıkar sağlayan göçmen kaçakçılarına karşı kararlı bir mücadele ortaya konulmalıdır."