2025 yılına ilişkin genel af beklentileri, mahkumlar ve mahkum yakınları tarafından yakından takip ediliyor. Özellikle, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde yapılan çalışmalarla birlikte, infaz düzenlemeleri ve af konusundaki beklentiler arttı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yaptığı açıklamalarda, haksız tahrik uygulamasıyla ilgili düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, müebbet hapis cezası gerektiren suçlarla ilgili cezaların yeniden değerlendirileceğini söyledi. Bunun dışında, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler de daha önce, cezaevindeki mahkumlara genel af konusunda şu anda bir düzenleme olmadığını belirtmişti. Peki, 2025 yılı için genel af çıkar mı? İşte, 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi’ndeki gelişmeler ve son durum…
BAKAN TUNÇ'TAN YARGI REFORMU İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, belgede yer alan kadına yönelik şiddetle mücadele ve kadın haklarının güçlendirilmesi hedeflerine dikkat çekti. Özellikle, şiddet mağduru kadınların adalete erişiminin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Tunç, haksız tahrik ile ilgili son dönemde kamuoyunda yapılan tartışmalara değinerek, mevcut mevzuatta bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti. Bu bağlamda, müebbet hapis cezasına çarptırılacak bir suçun haksız tahrik altında işlenmesi durumunda cezanın alt sınırının 12 yıldan 16 yıla, üst sınırının ise 18 yıldan 22 yıla çıkarılması önerisini milletvekillerine sunacaklarını söyledi. Aynı şekilde, ağırlaştırılmış müebbet cezası gerektiren suçlarda da düzenlemeler yapılması planlanıyor.
Genel af konusu ise gündemde olmadığına dair bir açıklama geldi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, şu anda bir genel af çalışması olmadığını belirterek, ceza infaz düzenlemeleri kapsamında, özellikle hastalık nedeniyle tedaviye muhtaç olan mahkumların 28 Şubat paşaları gibi durumlarda tahliye edilebileceğini söyledi.
Bakan Tunç ayrıca, 10. Yargı Paketi ile ilgili de önemli açıklamalar yaptı. Yargı reformunun, özellikle toplumun huzurunu bozan suçlarla mücadele ve ceza adaletinin etkinleştirilmesi üzerine odaklanacağı ifade edildi. Bakan, denetimli serbestlik uygulamaları ve koşullu salıverme gibi düzenlemelerle, ceza adalet sistemindeki bazı sorunların çözülmesi hedefleniyor. Bu düzenlemelerle birlikte cezasızlık algısının ortadan kaldırılması ve caydırıcılığın artırılması amaçlanıyor.
Bu gelişmeler, Türkiye'deki yargı sistemi ve ceza infaz düzenlemeleri açısından önemli değişiklikler ve reformlar içermektedir.