Gazze Şeridi'nde yaşanan insanlık dramı, sağlık alanında da derin yaralar açıyor. İsrail kuvvetlerinin, 7 Ekim'den beri sürdürdüğü operasyonlar kapsamında, bölgedeki hastaneler ve sağlık merkezlerini hedef alan saldırılarının sayısı 229'a ulaştı.

DSÖ tarafından sağlanan bilgilere göre bu saldırılar, sadece Gazze halkının sağlık ihtiyaçlarına darbe vurmakla kalmıyor; aynı zamanda 509 Filistinli vatandaşın hayatını kaybetmesine ve 447 kişinin yaralanmasına neden oluyor.

Gazze'deki sağlık altyapısının zaten kırılgan durumunu daha da zora sokan bu saldırılar, bölgedeki 34 hastaneden doğrudan Sağlık Bakanlığı tarafından idare edilen 13 tanesini de etkiliyor. Bu hastaneler toplamda yaklaşık 2 bin yatak kapasitesine sahip ve abluka altındaki halk için hayati önem taşıyor.

Gazze nüfusunun yüzde 70'ini aşkın bir kısmına sağlık hizmeti sunan UNRWA gibi uluslararası kuruluşlar da bu saldırılardan payını alıyor. Diğer taraftan, devlet kurumlarının yanı sıra Filistin Kızılayı ve Filistin Tıbbi Yardım Derneği gibi sivil toplum örgütleri tarafından yönetilen sağlık kuruluşları da varlığını sürdürmeye çalışıyor.

SAĞLIK MERKEZLERİNE SALDIRILAR VE SONUÇLARI

Gazze'nin kuzey bölgelerinde bulunan birçok hastane, İsrail'in bombardımanı altında zarar gördüğünden boşaltılmak zorunda kaldı. Saldırılar nedeniyle bazı hastaneler ise ya hasar gördü veya yakıt sıkıntısı sebebiyle hizmetlerini askıya almak zorunda kaldı.

İsrail içerisindeki bazı doktorlar, Gazze'deki abluka altında yer alan ve bölgenin en büyük sağlık kuruluşlarından olan Şifa Hastanesi'ne yönelik, bu hastanenin "Filistinli silahlı grupların üssü" olduğu iddiasıyla bir bildiri yayınladı. 5 Kasım'da yayımlanan bu bildiri, daha önce 47 hahamın da benzer suçlamalarla hastanenin bombalanması çağrısında bulunduğu bir bildirinin ardından geldi.

GAZZE'DE HASTANELERİN DURUMU

İsrail saldırıları sebebiyle Gazze'deki hükümet Medya Ofisi'nin verdiği bilgiye göre, 16 hastanenin faaliyetleri tamamen dururken, 18 hastane kısmi olarak hizmet vermeye devam ediyor. Ed-Durra, El-Yemen es-Said ve Beyt Hanun gibi önemli sağlık merkezlerinin de aralarında olduğu birçok hastane artık hizmet dışı durumda.

Bunların yanı sıra, Hasta Dostları, Hamed, Hayfa, Muslim Eye, El-Kerame, El-Hayat, Saint John, Yafa, Türk-Filistin Dostluk, El-Wafa, Kamu Hizmeti ve Dar es-Selam hastaneleri gibi kuruluşlar da ya hasar görmüş ya da operasyonel zorluklar nedeniyle kapılarını hastalara kapamış durumda. Bu durum, Gazze'deki insani krizi daha da ağırlaştırıyor.