İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği yoğun saldırılarda bir ay geride kalırken katledilen sivillerin sayısı, 620 gündür devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı'nda öldürülen sivillerin sayısını aştı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlattı. Bu kapsamda İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve sivil katliamı da devam ediyor.

Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'da başlattığı işgal girişiminde ve Gazze'de 7 Ekim'den bu yana katledilen sivil kayıpların verileri karşılaştırıldı.

4 BİNDEN FAZLASI ÇOCUK 10 BİNİ AŞKIN FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığının verilerine göre İsrail'in bir aydır sürdürdüğü saldırılarda 4 bin 104'ü çocuk, 2 bin 641'i kadın olmak üzere 10 bin 22 Filistinli öldürülürken, en az 24 bin kişi yaralandı.

İSRAİL GAZZE'DEKİ SİVİL KATLİAMINDA BİR AYDA RUSYA'YI GERİDE BIRAKTI

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da başlattığı işgal girişiminin üzerinden 620 gün geçti ve saldırıların başından 8 Ekim 2023'e kadar erişilebilen rakamlara göre 9 bin 806 sivil öldürüldü.

Bu bağlamda bir ayda Gazze'de katledilen sivillerin sayısı, Ukrayna'da öldürülen sivillerin sayısını geçti. Gazze'de bir ay kadar kısa sürede, 20 aydır devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan fazla sivil kaybın yaşanması, İsrail'in saldırılarının şiddetini gözler önüne serdi.

Gazze Şeridi'nde doğrudan sivilleri ve sivil altyapıyı hedef alan askeri saldırıları ve tecrit uygulamalarıyla İsrail, Rusya gibi uluslararası hukuk normlarına göre savaş suçuna imza atıyor.

GAZZE'DE SAATTE 5 ÇOCUK KATLEDİLİYOR!

Gazze'de, 2,3 milyonluk nüfusun yarısını çocuklar oluştururken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 7 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarda, öldürülen 7 bin 28 Filistinlinin yüzde 40'ından fazlasının (3 bin 760) çocuk olduğu belirlendi. Buna göre Gazze'de saatte 5 çocuk katlediliyor.

İSRAİL SİVİLLERİN BULUNDUĞU HASTANELERİ BOMBALADI

İsrail ordusu, Gazze'de El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini vurup, binlerce sivilin ölümüne sebep oldu Ayrıca İsrail, Filistin Kızılayına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini de bombaladı. Binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusunca hedef gösterildi.

GAZZE'DE KAÇ İSRAİLLİ ÖLDÜ?

İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda ve çatışmalarda, 315'i asker, 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail'e göre 31 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 30'a yükselirken, Kassam Tugayları'nın elinde 242 İsrailli esir bulunuyor.

SİVİLLERE SALDIRAN İSRAİL, ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL EDİYOR

Gazze Şeridi'nde doğrudan sivilleri ve sivil altyapıyı hedef alan askeri saldırılar ile tecrit uygulamaları, uluslararası hukuk normları açısından savaş suçuna giriyor.
1949 Cenevre Sözleşmesi'nde, "Yaralıları, hastaları, malulleri ve lohusa kadınları tedavi için teşkil edilen sivil hastaneler, hiçbir veçhile taarruza uğrayamazlar. İhtilafa dahil taraflar, her zaman bu hastanelere riayet ve bunları himaye edeceklerdir." maddesi yer alıyor.

Rusya gibi İsrail de Gazze'de sivillerin tedavi olmak için sığındığı hastaneleri bombalayarak uluslararası hukuku ihlal edip savaş suçu işliyor.

Kaynak: AA