Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda sivillerin öldüğünü vurgulayarak, bebeklerin, kadınların ve yaşlıların bombalanmasının hiçbir meşru gerekçesinin olmadığını belirtti. "Bunun hiçbir gerekçesi ve meşruiyeti yoktur. Bu yüzden İsrail'i durmaya çağırıyoruz," dedi.

ATEŞKESE VURGU

BBC'ye özel mülakatta konuşan Macron, Gazze'de ateşkesin İsrail'in faydasına olacağını söyledi. Fransa'nın Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarını kınadığını ifade eden Macron, bazı ülkelerin çatışmaların durdurulması çağrısına katılmamalarını eleştirdi.

GÖZLEMCİ ROLÜNDE FRANSA

Macron, İsrail Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile ilk günlerde görüşerek Gazze'de sivillerin sürekli bombalanmasına dikkat çektiğini belirtti. "Herkes uluslararası hukuku hatırlatıyorum ve ateşkes çağrısı yapıyorum," dedi.

UKRAYNA KONFLİKTİNE DEĞİNME

Macron, Ukrayna-Rusya savaşı hakkında da görüşlerini paylaşarak, Rusya'nın Ukrayna'da yaptıklarını "emperyalizm ve sömürgecilik" olarak nitelendirdi. Ukrayna için adil bir müzakere zamanının geleceğini belirtti.

SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİNE ELEŞTİRİ

Meta ve Google gibi büyük teknoloji şirketlerinin nefret suçuyla mücadelede yeterince etkili olmadığını belirten Macron, bu şirketlerin Fransızca içerikleri kontrol etme konusunda yetersiz kaldığını eleştirdi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TERÖRİZM BAĞLANTISI

Macron, iklim değişikliğinin bazı bölgelerde terörizme yol açabileceğine dikkat çekti. Çad Gölü'nün sularının azalmasını örnek göstererek, iklim değişikliğinin balıkçılık yapan aileleri zor durumda bıraktığını ve terörizme yönlendirebileceğini ifade etti.

KÜRESEL İŞBİRLİĞİNE VURGU

Küresel sorunlarla mücadelede küresel işbirliğinin önemini vurgulayan Macron, dünyanın bu tür konularda birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.