ABD Başkonsolosluğu’nda irtibat görevlisi, olarak çalışan Metin Topuz'un, 17-25 Aralık öncesi dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olan FETÖ firarisi Zekeriya Öz ve operasyonu düzenleyen emniyet müdürleri ile düzenli olarak telefonla görüştüğü iddia edilmişti. İddiaların ardından tutuklanan Metin Topuz hakkında yaşanan sıcak gelişme gündeme bomba gibi düştü. Bloomberg'in haberine göre, "silahlı terör örgütüne yardım etmek", "casusluk" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Topuz, 3 yılın ardından tahliye edildi.

DENETİMLİ SERBESTLİKTEN YARARLANDI

Terör örgütüne üye olmak suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası alan Metin Topuz  tutuklu ve hükümlü olarak cezaevinde kaldığı süre uyarınca, 9 Kasım 2023 tarihinde denetimli serbestlik kararıyla tahliye edildi.

ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ GERİLMİŞTİ

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ABD’nin İstanbul Büyükelçiliği çalışanı Metin Topuz’a 2020 yılında “silahlı terör örgütüne yardım” suçlamasıyla verilen 8 yıl 9 aylık mahkumiyet kararının ardından, Türkiye ve ABD'den gelen açıklamalar nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmişti.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI SERT TEPKİ VERMİŞTİ

Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Topuz hakkında verilen hapis cezasına sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile sert tepki göstermişti. Pompeo, kararın ivedilikle bozulmasını beklediklerini belirterek, “Türk mahkemesinin Metin Topuz’u mahkum etme kararı bizi derinden rahatsız etmiştir. Karar, Türk Amerikan ilişkilerini baltalamaktadır. Mahkumiyeti destekleyecek güvenilir bir kanıt yoktur ve umarız hızlıca üst mahkeme tarafından bozulur. Yetkililerimiz, Topuz’a yönelik İstanbul’daki tüm duruşmaları izledi. Kararı destekleyici güvenilir hiçbir kanıt görmedik. Sonuç olarak karar, Türkiye’nin kurumlarına olan güveni ve Türk-Amerikan ilişkilerinin temelindeki güveni sarsmaktadır” ifadelerini öne sürmüştü.

TÜRKİYE ADALET BAKANLIĞI'NDAN ABD'YE TEPKİ

ABD'li isimler, söz konusu yargılamada güvenilir kanıt bulunmadığını ileri sürerken, dönemin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, kararı eleştiren ABD makamlarına sosyal medya hesabından, “Türk yargısı bağımsız ve tarafsızdır; emir alacağı tek merci Anayasa ve kanunlardır. Hiçbir ülke, kişi, kurum veya merci Türk mahkemelerinin adil yargılamasına etki ve telkinde bulunamaz" ifadeleriyle yanıt vermişti. Adalet Bakanlığı'ndan gelen açıklamada ise şu ifadeler yer bulmuştu:

"ABD makamlarının Metin Topuz davası hakkındaki açıklamaları son derece talihsiz ve yargı bağımsızlığı ilkesi bakımından düşündürücüdür. ABD’li muhataplarımız, derin hayal kırıklığı yaşatan bir dava arayışındaysa, onlara FETÖ’nün kurduğu ihanet pazarından satın alınan tanıklarla, sahte ve sözde delillerle yürütülen Hakan Atilla yargılamasına bakmalarını tavsiye ediyoruz. Bağımsız ve tarafsız Türk yargısı, verdiği kararlarla herhangi bir ülkeyi ikna etmek durumunda değildir"