Ekran Haber'den Elyesa Karatepe'nin haberine göre; yakın çevrelerini ponzi sistemiyle dolandırdığı iddia edilen sosyal medya fenomeni Kıvanç ve eşi Beril Talu’nun da aralarında bulunduğu 3 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı.
"Var Böyle Tipler" isimli sosyal medya kanalıyla tanınan Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu, yakın çevrelerini dolandırdığı iddiasıyla 5 Ocak 2024 günü tutuklandı.
PARALARI GERİ ÖDEMEDİLER
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıkların mağdurlardan aldıkları parayı, mağdurların bilmediği bir ponzi sistemine dahil ettikleri ve sisteme sonradan girenlerden aldıkları parayla, sisteme ilk girenlerin parasının ödendiği bir sistem kurdukları vurgulandı.
195’ER YIL HAPİSLERİ İSTENDİ
İddianamede, 13 mağdurdan 3 milyon 17 bin lira para toplayan ve parayı geri ödemeyen üç sanık hakkında “Nitelikli dolandırıcılık” suçundan 195’er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
İLK KEZ HAKİM KARŞISINDALAR
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmada tutuklu sanıklar Kıvanç ve Beril Talu hazır edilirken, tutuksuz sanık Ertan Koç ve taraf avukatları da katıldı.
“DURUM BORÇLANMADAN İBARET” SAVUNMASI
Duruşmada savunma yapması için söz verilen tutuklu sanık Kıvanç Talu, “17 senedir reklamcıyım. Ben işin kreatif kısmı ve markalara sunumuyla ilgileniyordum. 2023 yılında markalara sunduğumuz projelerin maliyetlerini karşılamak için eşim çevresinden borç aldı. Bu süreç boyunca kazandığımız her kuruşla borçlarımızı ödüyorduk. Bazı projelerin son dakika işi uzatması nedeniyle ödemeleri yapmakta zorlandık. Bankalardan kredi çektik. Arabamızı sattık yine borç ödedik. Borç günden güne büyümeye devam ediyordu. Yeri geldi evdeki eşyalarımızı sattık. Mağdurlardan biri eşimi tehdit etti. Bu yüzden ailemi güvende tutabilmek için yurt dışına çıktık. Bütün ülke bizi dolandırıcı sandığı için markalardan ödememizi alamadık. Ülkeye döndüğümüzde avukatımızla beraber karakola geldik. Başımıza bastırıldılar gözaltına alındık ve tutuklandık. Durum hukuki bir borçlanmadan ibarettir. Biz borcumuzun arkasındayız” ifadelerine yer verdi.
BERİL TALU: FAİZİ KARŞILIĞINDA BORÇ ALDIM
Tutuklu sanık Beril Talu ise, “Eski çalıştığım şirketin üzerime yıktığı borcu eritmemiz gerekiyordu. Mağdurların birçoğundan borç aldım. Borçları borçla kapattım. Borçları tanıdığımız insanlardan faizi karşılığında aldım. Kâr payı vaadi doğru değil. Borçlarımızı ödemeye başladık ve sermayemizle işler yapmaya devam ettik. Bazı kişilerle bir alacak verecek olduğu doğru fakat bir dolandırıcılık olduğu doğru değil. Mağdurlara ödemeleri faiziyle gerçekleştiriyordum. Mağdurlar eylül sonuna kadar ödemelerini alıyorlardı. Bu haberler çıktıktan sonra işlerimiz durdu. 1 yıldır tutukluyum. Hiçbir gelirim yokken bir zarar karşılayacak durumda değilim” dedi.
TUTUKSUZ SANIK KOÇ: “TEK AMACIMIZ BORÇLARIMIZI KAPATMAKTI”
Duruşmada savunma yapması için söz verilen tutuksuz sanık Ertan Koç, “‘Var Böyle Tipler’ benim adıma kuruldu. Ben sadece vergi ve fatura takibini yapıyordum. Para benim hesabıma geçiyordu. Kızım ve damadım son zamanlarda borçlarını ödeyemedikleri için tüm mal varlığımı satıp borçlarını kapatmaya çalıştık. Tek amacımız borçlarımızı kapatmaktı” dedi.
MAĞDURLARDAN KATILMA TALEBİ
Mağdurlar, Talu çiftinden alacakları olduğunu, yurt dışına gittiklerinde ise dolandırıldıklarını düşündüklerini ifade ederek şikayetçi olduklarını ve davaya katılmak istediklerini beyan ettiler.
TUTUKLULUK HALLERİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların üzerine atılı suçun mahiyeti ve delil durumunu göz önüne alarak tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
PONZİ SİSTEMİ NEDİR?
Ponzi şeması, Ponzi sistemi veya Ponzi oyunu, yüksek kâr getiren bir üretim varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir. Ortada yüksek kâr getiren bir üretim olduğu, bu üretim sayesinde yatırımcılara para ödendiği iddia edilir ve bu sayede sisteme yeni yatırımcılar çekmeye çalışılır. Ponzi şemasına katılımlar bittiği zaman, ortada kâr getiren bir üretim olmadığı için yeni yatırım yapanlara ödeme yapılamaz, sistem çöker ve ponzi şeması sonlanır.