Mart ayında Meclis'ten geçen yasa tasarısıyla milyonlarca kişi EYT'den emekli oldu.  Şu ana kadar 2 milyona yakın EYT'li emekli olurken, kıdem tazminatlari işvereni zorlamaya başladı. Küçük esnaf, bankalardan EYT kredisi için sabit faiz talebinde bulundu.

EYT KREDİLERİ İŞVERENİ ZORLAMAYA BAŞLADI

Ekonomim'den Barış Sedef'in haberine göre EYT'ye yönelik düzenleme kapsamında Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından kıdem tazminatını ödeyecek işveren için Hazine destekli EYT Destek Paketi devreye alındı. Bu kapsamda devlet bankaları tarafından işverene kredi desteği sağlandı. İlk kullandırıldığına yüzde 10’larda seyreden EYT kredi faizi daha sonra yüzde 34’lere kadar çıktı. EYT kredi faizlerinden olumsuz etkilenen KOBİ'ler bankalara çağrıda bulundu.

EYT KIDEM TAZMİNATI ÖDEMELERİ CİDDİ YÜK

EYT ödemeleri özelinde ciddi bir yük olduğuna dikkat çeken Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, “Firmalarımız ilk aldıklarında yüzde 10’larda olan EYT faizleri şimdi yüzde 34’lere çıktı. Bu kredilerin ödemeleri iş dünyamız için ciddi bir yük oluşturdu. Faiz oranlarının makul bir seviyede sabitlenmesi gerekiyor”  dedi.

SANAYİCİYE KOLAYLIK SAĞLANMALI

İstanbul Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İSİFED) Genel Başkanı Muammer Ömeroğlu da, “Faiz oranlarının yüzde 60’lara kadar çıkacağı ifade ediliyor. Dolayısıyla bunun EYT ödemelerinde sanayiciye yük olmaması gerekiyor. Birçok sektöre destek verilirken EYT ödemelerinde de sanayicilere kolaylık sağlanmalı ve sabit bir faiz oranı belirlenmeli” değerlendirmesinde bulundu.

EYT KREDİ FAİZLERİ TEK HANEYE İNMELİ

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, EYT’nin iş dünyası açısından bazı olumsuzlukları da beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, “Birçok firma kalifiye eleman konusunda en az yüzde 20 iş kaybı yaşadı, bazıları işçi bulamadığı için emekli olan çalışanlarını yeniden işe aldı. İlk aldığımızda yüzde 10’larda olan EYT kredi faiz ödemeleri, şimdi yüzde 34’lere kadar çıktı. İşverenin talebi ise finansmana erişim ve yatırım yapma süreçlerindeki maddi zorluklar nedeniyle bu rakamın tekrar yüzde 8’e çekilmesi. Taksitlerdeki faiz oranlarının yüzde 8’den 34’lere çıkmasını birçok firma öngörmedi” dedi. 

Öte yandan Mart ayında Meclis'ten geçen EYT kapsamında bugüne kadar 2 milyon 202 bin 115 kişi başvuru yapıldı. Şu ana kadar toplamda yaklaşık 1 milyon 899 bin 308 kişiye aylık bağlandı.