Adana Erkek Öğrenci Yurdu müdürü olan İsmail Yiğit, özel bir yiyecek firması sahibi Sait Ersin Özalkan, Ökkeş Uğurlu ve Mehmet İbrahim Özalkan’a 6 Temmuz günü WhatsApp aracılığıyla şirkete ulaştı. Yüreğir Kaymakamlığının Gıda Alım Listesini atarak listeyi fiyatlandırmalarını istedi. İstek sonrası Yurt Müdürü olan İsmail Yiğit ve şirket yetkilileri, Yüreğir Kaymakamı Mustafa Kılıç'ın yanına gitti.

ODASINDA PARAYI HAVALE ETTİRDİ

Yapılan görüşmeler neticesinde Kaymakam Mustafa Kılıç'ın 180 gün boyunca 107 milyon 666 bin TL’lik alım yapacaklarını söyledi ve taraflar anlaştı. Kaymakam yine iddiaya göre, bu iş karşılığında nakdi teminat yatırılmasını istedi. Yetkililer, Kaymakam Mustafa Kılıç'a ait hesaba 6 milyon 460 bin TL gönderdi. Ancak nakdi teminatın, teminat mektubuna çevrilmesi, sevkiyat ve alım programının belirlenmesi gibi konular için taraflar 10 Temmuz günü yeniden görüşmek üzere binadan ayrıldı. Yetkililer toplantı günü kaymakamın yanına gitse de Kılıç, "toplantım var" diyerek görüşmeyi kabul etmedi.

turk_lirasi_TL_para_22112023_yandex_32

GERİ VERMEYE YANAŞMADI

Şirket yetkilileri bu sırada Yüreğir Kaymakamlığınca nakdi teminat alınan ve söz konusu teminatları iade edilmeyen, imzalanan sözleşmelerin ifa edilmediği, birden fazla iş adamı olduğunu tespit etti. Üç yetkili 12 Temmuz günü Kaymakam Mustafa Kılıç'ı aradı, sözleşmeyi iptal etmek istediklerini söyledi. Yatırılan parayı iade etmek istemeyen Kaymakam Mustafa Kılıç, sürekli kendilerini oyalamaya başladı.

PARALARI İADE ETMEDİ

Bunun üzerine Mülkiye Müfettişine ifade veren şirket yetkilileri, söz konusu ifade de Kaymakam Mustafa Kılıç hakkında birden fazla iş adamının benzer şekilde şikayetçi olduklarını, Mustafa Kılıç hakkında disiplin soruşturması yürütüldüğünü öğrendi. Kaymakam 880 bin TL iade etse de kalan parayı ödemedi. 13 Temmuz günü Sait Ersin Özalkan, Ökkeş Uğurlu ve Mehmet İbrahim Özalkan'ın avukatları aracılığıyla Adana Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

TUTUKLANDI

Kaymakam Kılıç, önce müfettişlerin talebi üzerine açığa alındı, daha sonra da Adana Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı. Kaymakam Kılıç, Adana 2. Sulh Ceza Hâkimliğince 17 Temmuz günü tutuklanarak cezaevine gönderildi.

MASAK RAPORUNDA YÜKLÜ MEBLAĞALAR

Olayla ilgili MASAK tarafından hazırlanan raporda; şüpheli Mustafa Kılıç'ın hesaplarından 2022 yılında 40 milyon 219 bin 934 TL 90 kuruş para çıkışı, 2023 yılında 174 milyon 858 bin 922 TL 83 kuruş para çıkışı olduğunun, 2022 yılında 36 milyon 369 bin 375 TL 72 kuruş para girişi, 2023 yılında ise 172 milyon 196 bin 474 TL 45 kuruş para girişi olduğunun tespit edildi.

kripto para bitcoin ethereum pixabay-pexels (15)

PARALARI ŞANS OYUNLARINA VE KRİPTO PARALARA GÖMMÜŞ

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği Tevdi Raporunda; Mustafa Kılıç'ın Yüreğir Kaymakamı olarak kendisinin de başkanı olduğu Yüreğir Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının yapacağı bir gıda ihalesi varmış gibi davranarak kişilerden ya da firmalardan teminat bedeli adı altında şahsi hesabına para aldığı, bu paralardan bir kısmı ile başka bazı borçlarını kapattığı bir kısmı ile de kripto para platformu olan Paribu ile şans oyunları sitesi olan Nesine isimli hesaplara gönderimde bulunduğu, bu şekilde temin ettiği paraların bir kısmını geri ödemekle beraber bir kısmını paraları aldığı şahıslara hala geri ödemediğinin , yine görev yeri değiştiği halde kaymakam sıfatı ile aynı usulsüz iş ve işlemlere devam ettiği hususlarının tespit edildi.

firin ekmek somun dha (1)

OLMAYAN İHALELER

Yüreğir Kaymakamlığından temin edilen ve Mustafa Kılıç'ın imzası bulunan doğrudan temin alımları, temin ve ihaleler incelendiğinde; 1 milyon 459 bin 450 TL değerinde ekmek ve 599 bin 950 TL değerinde aşevi alım ihalesi olduğu, 600 bin TL değerinde kömür dağıtım işi ihalesi olduğu, 2 milyon 540 bin 872 TL 60 kuruş değerinde depremzedelere gıda ve yemeklik malzeme alımı gibi çeşitli ihalelerin olduğu, daha yüksek meblağlı alım işleri olmadığının ve suça konu gıda alım ihalesinin mevcut olmadığı tespit edildi.

"PİŞMANIM"

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından eski Kaymakam Mustafa Kılıç’ın karıştığı 16 dolandırıcılık olayı ile ilgili ifadesi alındı Kılıç, dolandırıcılık yaptığı paraları iade edeceğini söyleyip alacaklara senet verdiğini ve pişman olduğunu ifade etti.

mahkeme-salonu-yargi-hakim

16 DOLANDIRICILIK OLAYININ BAŞROLÜ

Yürütülen soruşturma geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma bürosu tarafından Mustafa Kılıç hakkında 36 sayfalık bir iddianame düzenlendi. İddianamede 16 farklı dolandırıcılık olayının başrolü olduğu anlatılan Mustafa Kılıç'la birlikte dolandırıcılık suçuna karışan Özgür Akgül ve Paşa Yaşar isimli iki şüpheliye, ‘Kamu Kurum ve Kuruluşları, vb. Tüzel Kişiliklerin Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık’ suçundan dava açıldı. Dolandırıcılık suçunun birden farklı eylemde işlendiği gerekçesiyle 16 kez ayrı ayrı dolandırıcılık suçundan cezalandırılması istenen kaymakam hakkında, 160 yıla kadar hapis cezası istendi. Davada, 22 mağdur yer aldı. Şüpheliler ilerleyen günlerde Adana Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.