Erzincan'ın İliç ilçesinde, altın madeninin geniş bir bölgeyi kapsayan yığın liç alanında toprak kayması meydana geldi. Çöpler köyündeki altın madeninin yığın liç alanında, toprak kayması meydana geldiği ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi.
ERZİNCAN İLİÇ’TEKİ GÖÇÜK HAKKINDA RESMİ KAYNAKLARDAN AÇIKLAMALAR
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Erzincan İliç'teki maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin, "Sayın Cumhurbaşkanımız, madenci kardeşlerimizin kurtarılması ve bu elim olayın aydınlatılması için yapılan çalışmaları yakından takip etmektedir. Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulmaktadır." ifadelerini kullandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan toprak kaymasına bağlı maden kazasındaki çalışmaları yakından koordine etmek üzere bölgeye geçeceğini bildirdi.
Bayraktar, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, maden kazası sonrası 9 maden işçisine ulaşmak için bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
Erzincan’ın İliç ilçesinde yaşanan maden kazası sonrası 9 maden işçimize ulaşmak için bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir.
— Alparslan Bayraktar (@aBayraktar1) February 13, 2024
Bakanlık olarak ilk andan itibaren oluşturduğumuz kriz merkezinde gelişmeleri anbean takip ediyoruz.
Çalışmaları…
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan'da maden ocağındaki toprak kaymasının ardından bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 -personelin görev yaptığını söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Erzincan'ın İliç İlçesinde maden ocağında yaşanan toprak kayması nedeniyle göçük altında kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarına destek vermek amacıyla olay yerine araç ve personel desteği sağlandığını bildirdi.
Erzincan’da maden ocağında meydana gelen toprak kayma hadisesi tüm ülkemizi olduğu gibi bizleri de derinden üzmüştür.
— T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (@UABakanligi) February 13, 2024
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak; olayın yaşandığı ilk andan itibaren Sn. Bakanımızın talimatıyla Trabzon, Elazığ ve Sivas Bölge Müdürlüklerimizden arama…
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erzincan'da maden ocağındaki toprak kayması sonucu olay yerine 10 ambulans ve 3 UMKE ekibinin, 2 Acil Müdahale Aracının görevlendirildiğini, tam donanımlı Acil Müdahale Ünitesi kurulduğunu bildirdi.
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, "Bir eksik, kusur varsa devlet zaten bunun gereğini mutlaka yapar ama şu anda en önemli önceliğimiz toprak altında kalan vatandaşlarımıza biran önce ulaşmak." dedi.
Eski TBMM Başkanı ve Başbakanlardan Binali Yıldırım, Erzincan İliç'teki maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin, "Alan, aşağı yukarı belli ama geniş bir alan. En az 300 dönümlük bir alan. Bir iki kepçeyle girilip alınacak bir şey değil. Milyon metreküp mertebesinde bir toprak hareketinden bahsediyoruz." dedi.
SİYANÜR NEDİR? NE İÇİN KULLANILIR?
Siyanür, kimyasal bir bileşik olup siyanür iyonunu (CN-) içeren bileşiklere verilen genel isimdir. Siyanür, doğada bazı bitki türlerinde, toprakta ve bazı minerallerde doğal olarak bulunabilir. Ayrıca, endüstriyel süreçlerde, madencilikte, metal işleme, kimya üretimi ve fotoğrafçılık gibi alanlarda da kullanılır.
Siyanürün en yaygın kullanım alanlarından biri altın madenciliğidir. Altın, siyanürle yüksek verimli bir şekilde çözündürülebilir ve ardından metalin ayrıştırılması için kullanılabilir. Bununla birlikte, siyanürün toksik özellikleri nedeniyle doğru şekilde kullanılmadığı veya yanlış depolandığı durumlarda ciddi tehlikeler oluşabilir.
Siyanür, vücutta hücrelerin yaşamsal işlevlerini etkileyerek zehirleyici etkilere neden olabilir. Solunum, sindirim veya cilt teması yoluyla vücuda girdiğinde, siyanür, hücrelerin oksijeni kullanmasını engelleyerek hücresel solunum süreçlerini bozar. Bu durum, hücrelerin enerji üretme yeteneğini etkiler ve hızla zehirlenmeye ve ölüme yol açabilir. Siyanür zehirlenmesi acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir durumdur.
SİYANÜR HAVUZU NEDİR?
Siyanür havuzu, altın madenciliğinde kullanılan bir tesis veya yapıdır. Bu havuzlar, altın çıkarma işlemlerinde kullanılan siyanür solüsyonunu geçici olarak depolamak ve işlem sürecini kontrol etmek amacıyla kullanılır. Genellikle büyük boyutlarda olan havuzlar, çelik veya beton malzemeden yapılmıştır. Siyanür havuzları, çevresel riskleri azaltmak ve güvenli bir şekilde kullanmak için sıkı yönetmelikler ve güvenlik protokolleri gerektirir. Yanlış işletildiğinde veya güvenlik önlemleri alınmadığında ciddi çevresel ve sağlık riskleri taşıyabilir. Bu nedenle, siyanür havuzlarının inşası, işletilmesi ve kapatılması konusunda dikkatli ve titiz bir yaklaşım gereklidir.
FIRAT NEHRİ’NE SİYANÜR KARIŞTI MI?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan İliç'te maden ocağında meydana gelen toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarının kapattırıldığını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Erzincan İliç'te meydana gelen maden kazasında toprak altında kalan işçilere bir an evvel sağ salim ulaşılmasının temenni edildiği belirtilerek, devletin tüm imkanlarıyla sahada olduğu ifade edildi.
Arama kurtarma çalışmalarının AFAD koordinasyonunda devam ettiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bununla birlikte toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve il müdürlüğümüz denetim ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz."
ERZİNCAN GÖÇÜK ALTINDA KAÇ KİŞİ KALDI?
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı basın yayın organlarında yer alan "Erzincan'da göçük altında kalan madencilerin sayısı resmi rakamın beş katı" iddiasının doğru olmadığını bildirdi.
Merkezin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bazı basın yayın organlarında yer alan, 'Erzincan'da göçük altında kalan madencilerin sayısı resmi rakamın beş katı' iddiası doğru değildir. Erzincan İliç'teki altın madeni alanında yaşanan toprak kaymasının ardından yapılan sayımda, maden sahasında çalışan 667 işçiden 9'una henüz ulaşılamamıştır. Kayıp işçilerle ilgili arama kurtarma çalışmaları titizlikle devam etmektedir. Resmi kurum ve yetkililerin dışında yapılan açıklamalara itibar etmeyiniz."
Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Erzincan’da göçük altında kalan madencilerin sayısı resmi rakamın beş katı” iddiası doğru değildir.
— Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (@dmmiletisim) February 13, 2024
Erzincan İliç’teki altın madeni alanında yaşanan toprak kaymasının ardından yapılan sayımda, maden sahasında çalışan 667 işçiden 9'una… pic.twitter.com/8bdTWoReDo