Erol Hüryurt hayatını kaybetti, dün kılınan cenaze namazıyla defnedildi... Kars yerel basınının 1995'ten bugüne yayın yapan Hüryurt Gazetesi'nin sahibi Erol Hüryurt, 75 yaşında vefat etti. Peki Erol Hüryurt kimdir? Çapan Ailesi ile bağlantısı nedir? Erol Hüryurt, soyadı neden ve nasıl değişti? İlginç detaylar şöyle...

'ÇAPAN' SOYADI NASIL HÜRYURT OLARAK DEĞİŞTİ?

Kars'ta yayın hayatını sürdüren Erol Hüryurt'un vefatı, ilginç bir basın hikayesini ortaya çıkardı... Erol Hüryurt, 30 Mart 1949'da altı çocuklu Çapan Ailesi'nin beşinci çocuğu olarak doğdu. Erol Çapan sırasıyla Kars Merkez Fevzipaşa İlkokulu, Kars Merkez Ortaokulu ve Kars Merkez Alparslan Lisesi’nden mezun oldu.

BABASI GAZETENİN ADINI, AİLESİNİN SOYADI YAPTI

Hüryurt Gazetesi’nin kurucusu olan babası Seyfi Çapan, Hüryurt Gazetesi’nin 16. kuruluş yılında, Türkiye’de ilk kez kullanılan bir soyadını ailesine lâyık görerek, gazetenin ismini soyadı olarak, 1971 yılından itibaren kullanmaya başladı. Erol Çapan da 1971'den bugüne Erol Hüryurt olarak yaşadı.

ŞEHİR PROTOKOLÜ CENAZEDEYDİ

Hüryurt'un cenaze törenine Kars Valisi Ziya Polat, Kars 14. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Şahin Yenilmez, 65. Hükümet'in Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, Kars Belediye Başkanı Ötüken Senger, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, Merhum Erol Hüryurt'un gazeteci meslektaşları ve yakınları katıldı. Erol Hüryurt'un cenazesi cenaze namazından sonra Yenimahalle Mezarlığı'na defnedildi.

EROL HÜRYURT KİMDİR?

Vatani görevini Mardin Silopi’de tamamladıktan sonra, baba mesleği olan gazeteciliğe adım atan Erol Hüryurt, Kars eşraflarından Fazıl Uğurlu (Fazıl Usta)’nın ilk çocuğu olan Firuze ile 10 Temmuz 1976 yılında hayatlarını birleştirdi. Ailenin gazeteci diğer ferdi olan Erbay Hüryurt’un çıkarmış olduğu Bugün Gazetesi’nin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini üstlenen Erol Hüryurt, gazeteciliğin yanı sıra 1993 yılına kadar müteahhitlik yaptı. Ülkenin birçok illerinde inşaat ve yapı sektöründe çeşitli hizmetler verdikten sonra, baba mesleğinden kopamayacağını anlayarak, bir daha farklı bir işle meşgul olmamak üzere baba mirası gazeteciliğe dört elle sarıldı. Erol Hüryurt sırasıyla ; Kars Kuzeydoğu Gazeteciler Cemiyeti İkinci Başkanlığı,­ Kars ve Kafkas Üniversitesi Kalkınma Vakfı Kurucu Üyeliği, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeliği, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Erol Hüryurt, aynı zamanda 'Sürekli Basın Kartı' sahibiydi. Hüryurt Gazetesi ve www.gazetekars.com’un imtiyaz sahibi olan Erol Hüryurt ; İlkay Hüryurt Timur, Ahu Hüryurt Yıldız ve Ahmet Erbil Hüryurt  isimli üç çocuk babası ; Neslişah ve Berkin Timur, Elif ve Asya Yıldız, Erol ve Zeynep Hüryurt isimli altı torun sahibiydi.Araştırmacı yazar İbrahim Çapan tarafından Erol Hüryurt ve ailesinin hayat hikâyesini anlatan “Gümrü’den Kars’a (Çapan) Hüryurt Ailesi 1869 - 2017” isimli Ankara Doğuhan Yayımları’ndan çıkan bir eser de bulunuyor.

Editör: Emre Kulcanay