Dünya basını Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyaretini çok yakından takip etti ve her cümlesini hatta her kelimesini analiz etti. İngiltere merkezli uluslararası yayın kuruluşu BBC, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'da çok sert eleştirilerde bulunduğuna dikkat çekti. Alman basınının ise ziyareti "hassas" olarak değerlendirdiği görüldü. Yunan Naftemporiki gazetesinin manşetinde "Erdoğan'ın Scholz önündeki güç gösterisi" başlığını kullanması dikkat çekti.
RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN ALMANYA’DAKİ AÇIKLAMALARI
İsrail'in nükleer silahı olup olmadığını soran Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in nükleer silaha sahip olduğunu ancak İsrail’in bunu inkar edeceğini belirterek, “Çünkü onlar (İsrail) yalanı çok iyi kullanırlar" demişti.
An itibariyle çok büyük bölümü çocuk, kadın ve yaşlı olmak üzere 13 bin Filistinlinin öldürüldüğünü, artık neredeyse Gazze diye bir yerin kalmadığını, her tarafın yerle yeksan olduğunu kaydeden Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğer el, kol, dil olarak bağlı kalınırsa bunun hesabını tarihe veremeyeceklerini, İsrail-Filistin savaşını borçluluk psikolojisi içerisinde değerlendirmemek gerektiğini, Türkiye’nin İsrail’e borcu olmadığı için böyle rahat konuştuğunu söylemişti.
İsrail-Filistin çatışmasında Almanya-Türkiye birlikte insani ateşkes sağlanabilirse, ateş çemberinden bölgeyi kurtarma imkanının yakalanacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılların rehinelerinin ve tutsaklarının İsrail'in elinde olduğunu, bunları görmemenin büyük haksızlık olacağını söyleyerek, Ortadoğu’da kalıcı ve adil bir barışın temini için herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini vurgulamıştı.
İsrail-Filistin arasında yaşananların 1967 sınırları temelinde iki devletli çözümün artık kaçınılmaz olduğunu bir kez daha gösterdiğini dile getiren Recep Tayyip Erdoğan, Gazze'de önceliğin ateşkesin ve insani yardımların engelsiz olarak akışının sağlanması olduğunu belirterek, “Binlerce Filistinliyi İsrail öldürdü mü? Öldürdü. Hastaneleri, ibadethaneleri, kiliseleri vuruyor mu? Vuruyor. Ben bir Müslüman olarak bundan rahatsızım. Sizler İsrail’in kiliseleri vurmasından rahatsızlık duymuyor musunuz?" diye sormuştu.
Erdoğan’ın İsrail-Filistin meselesinde yaptığı açıklamaları büyük şok içerisinde dinleyen Alman Şansölye Olaf Scholz’a esas soğuk duş, savunma sanayii ile ilgili alandan geldi.
Türkiye ile Almanya’nın savunma sanayisi iş birliğinin engelsiz biçimde sürdürülmesinin müşterek menfaat olduğunu hatırlatan Erdoğan, Türkiye’nin 52 yıldır Avrupa Birliği (AB) kapısında bekletildiğini, vize serbestisi sağlanıncaya kadar vize süreçlerinin kolaylaştırılmasını Steinmeier'le ele alacağını belirtti. Erdoğan, Eurofighter savaş uçaklarıyla ilgili olarak, “Almanya verir veya vermez. Dünyada (Eurofighter ya da diğer savaş jetleri) savaş uçaklarını üreten sadece Almanya mı? Birçok yerden bunların çalışmasını yapar ve derhal temin ederiz" dedi. Scholz’un Erdoğan’ı dinlerken sürekli büyük şaşkınlık yaşadığı, sürekli kulaklıkla uğraştığı, nereye bakacağını şaşırdığı görülmüştü.
ERDOĞAN’IN ALMANYA’DAKİ AÇIKLAMALARI DÜNYA BASININDA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyareti, dünya basınında geniş yankı buldu.
THE TELEGRAPH'IN YORUMU: ERDOĞAN VE HOLOKOST
İngiliz The Telegraph gazetesi, Erdoğan'ın Yahudilere yönelik soykırımla ilgili sözlerini ele aldı. Gazete, "Erdoğan'a göre Almanya Holokost yüzünden rahat konuşamıyor" başlığıyla haberi okuyucularına sundu.
BBC'NİN ANALİZİ: BERLİN VE ERDOĞAN
İngiliz yayıncı BBC, Erdoğan'ın İsrail eleştirilerinin ardından Berlin'in gergin olduğunu belirtti. "Berlin, sert İsrail eleştirileri ardından Erdoğan konusunda gergin" ifadesini kullandı.
POLITICO'NUN MANŞETİ: ERDOĞAN VE ALMANYA'NIN PSİKOLOJİSİ
Amerikan Politico dergisi, "Erdoğan, Almanya'nın İsrail konusunda 'suçluluk psikolojisi' yaşadığını söyledi" başlığı ile konuya dikkat çekti.
AFP'DEN MANŞET: TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ
Fransız haber ajansı AFP, "Türkiye, Almanya için önemli oyuncu olduğunu kanıtladı" manşetiyle Erdoğan'ın ziyaretini değerlendirdi.
LE FIGARO'NUN ELE ALDIĞI KONU: ERDOĞAN VE TEVRAT
Fransız Le Figaro gazetesi, "Erdoğan Almanya'da, 'Çocukların öldürülmesi Tevrat'ta yok' dedi" ifadesini öne çıkardı.
DER SPIEGEL'İN YAKLAŞIMI: HASSAS ZİYARET
Alman Der Spiegel, "Erdoğan'ın Berlin'e hassas ziyareti" başlığı ile Erdoğan'ın açıklamalarını ele aldı.
FOCUS'UN VURGUSU: ERDOĞAN'IN UYARILARI
Focus gazetesi, "Erdoğan, Başbakanlık ofisinde Almanya'ya İsrail konusunda uyarılarda bulundu" şeklinde haberi işledi.
DEUTSCHE WELLE'NİN MANŞETİ: ERDOĞAN'IN ÖZGÜRLÜK VURGUSU
Deutsche Welle, Erdoğan'ın "Özgürce konuşabiliyorum çünkü İsrail'e hiçbir borcumuz yok" ifadesine yer verdi.
TASS'IN ODAĞI: FİLİSTİN SORUNU
Rus haber ajansı TASS, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Filistin sorununun yalnızca iki devletli çözümü var" sözünü manşetine taşıdı.
AL JAZEERA'NIN ANALİZİ: ERDOĞAN VE SCHOLZ
Al Jazeera, "Erdoğan ateşkes derken, Scholz İsrail'in kendini savunma hakkını destekliyor" şeklinde durumu özetledi.
NAFTEMPORIKI'NİN BAŞLIĞI: GÜÇ GÖSTERİSİ
Yunan Naftemporiki gazetesi, "Erdoğan'ın Scholz önündeki güç gösterisi" başlığını attı.
KATHIMERINI'NİN VURGUSU: YUNANİSTAN İLE DİYALOG
Kathimerini gazetesi, Erdoğan’ın “Yunanistan ile her sorunu üçüncü taraflar olmadan çözebiliriz” cümlesini manşetine taşıdı.
TA NEA'NIN YAKLAŞIMI: DOSTLUK MESAJI
Ta Nea gazetesi, "Düşmanlarımızı azaltıp dostlarımızı çoğaltmak istiyoruz" cümlesini başlığa çekti.
TIMES OF ISRAEL'İN ELE ALDIĞI KONU: HOLOKOST VE İSRAİL
İsrail'de yayın yapan Times of Israel, Erdoğan'ın Almanya'nın Holokost yüzünden İsrail'i eleştiremediği sözlerini manşetine taşıdı.