2025 yılı ile birlikte, SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerinin maaşlarına yapılan yüzde 15.74'lük artışın yanı sıra, memurların maaşlarına ise yüzde 11.54 oranında zam yapıldı. Ancak, yapılan bu artışlar sonrası memurlar ve emekliler arasında, ek bir seyyanen zam yani refah payı olup olmayacağı konusu merak ediliyor. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yapılan zammı yetersiz bularak, memur ve emekliye ek bir refah payı verilmesini talep etti. Bakan Işıkhan, en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli aylığının 14 bin 469 liraya yükseldiğini belirtse de, geçmişte olduğu gibi bu tutarın artırılması için yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Peki, refah payı verilecek mi? İşte tüm detaylar...
EMEKLİYE REFAH PAYI VERİLECEK Mİ?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılı için emeklilerin maaş artışıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli aylığını %15,75 artırarak 14.469 TL'ye yükselttiklerini belirtti. 2023'te enflasyonun %64,8, emekli maaşlarının ise %114,3 arttığını, 2024'te ise enflasyonun %44,4 arttığı dönemde en düşük emekli maaşının %66,7 oranında artış gösterdiğini vurguladı. Ancak, refah payı ile ilgili herhangi bir yeni gelişme bulunmamaktadır.
MEMURA REFAH PAYI BEKLENTİSİ
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, memur maaş artışının yetersiz olduğunu belirterek, 2025 yılı için memur ve memur emeklilerine refah payı verilmesini talep etti. Yalçın, taleplerini şu şekilde sıraladı:
- 2025 yılı için %15 maaş artışı ve %10 refah payı verilmesi,
- 3600 ek göstergenin bir an önce uygulanması,
- Mühendislik meslek kanununun çıkarılması,
- Emeklilere seyyanen ödeme yapılması.
Ancak, refah payı ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadığı belirtildi.
REFAH PAYI NEDİR?
Refah payı, çalışanların maaşlarının üzerine ek olarak, ekonomik koşullara bağlı olarak işveren tarafından verilen ek bir ödemedir. Bu ödeme, çalışanların yaşam standartlarını iyileştirmeyi amaçlar ve genellikle toplu iş sözleşmeleri veya iş sözleşmeleri çerçevesinde verilir. Refah payı, yasal bir zorunluluk olmamakla birlikte bazı sektörlerde uygulanabilir.