Zam döneminde, emeklilik sistemine dair çok sayıda eleştiri gündeme geldi. Hükümet, yeni emeklilik sistemi için düğmeye bastı. Emeklilik yaşı kadınlarda 60, erkeklerde 65 olarak sabitlenecek ve herkes ödediği prim gün sayısına göre maaş alacak. Emekli maaşı düşük olanlara da desteklerle yardımcı olunması formülü masada.

10 Bin Lira Olan En Dusuk Emekli Maasi Bakin Kac Para Olacak Ycan

PRİM GÜN SAYISINA GÖRE MAAŞ

Emekli yaşı ve sigorta süreleri yeniden belirlenecek. Prim gün sayısı yeniden formüle edilecek. Herkes ödediği prim gün sayısına göre maaş alacak. Teknik olarak kök maaş, en düşük emekli maaşına eşitlenemediği için 6 ayda bir bu alanda yasa çıkarmak yerine başka bir formül uygulanacak. 


Bag Kur 7200 Prim Son Durum Erken Emeklilik Ne Zaman Cikacak Bagkur 7200 Prim Yasalasti Mi Me 4Mart2024 5

EMEKLİLİK YAŞI DEĞİŞİYOR

Düşük emekli maaşı alanlar ve geçimini sadece emekli maaşı ile sağlayanlara sosyal destekler sağlanacak. Yol-gıda, ulaşım, yakıt ve kira yardımı verilecek. Yapılan çalışmaya göre halen 58 ve 60 olan emeklilik yaşı kadınlarda 60, erkeklerde 65’e yükseltilecek. Ancak bu durum, EYT ile getirilen hakları etkilemeyecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile AK Parti’nin ekonomi kurmayları, emeklilik sistemini değiştirmek için çalışmalara başlıyor.


Memur Sen Genel Baskani Yalcindan Emekli Maasi Aciklaması 24Subat2024

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI BELLİ BİR LİMİTE GETİRİLECEK

En düşük emekli aylığı belli bir limite getirilecek. Artık en düşük emekli maaşına hazine destek vermeyecek. Hane bazlı emekli maaşlarına destek sağlanacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından geçinemeyen ve emekli maaşı düşük olan dar gelirlilere yol-yakıt- gıda ulaşım gibi destekler sağlanacak. Kira yardımı nakit olarak verilecek.