Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin dördüncü durağı Samsun'da, sinemanın usta ismi Ediz Hun, sevenleriyle buluştu. Samsun Müzesi'nde gerçekleşen söyleşiye kırmızı klasik bir otomobille gelen Hun, Samsunlular tarafından büyük sevgi gösterileriyle karşılandı.

SANAT KARİYERİNİN BAŞLANGICI

Hun, sinema kariyerine 1963 yılında katıldığı bir yarışmayı kazanarak başladığını anlattı. Oynadığı bir filmde açık sahnelere yer verilmesi nedeniyle yönetmenle konuşup filmden ayrıldığını ve yurt dışındaki eğitimini tamamladığını söyledi.

Ediz Hun 10062024 Aa (2)

SİNEMANIN DEĞİŞEN YÜZÜ

Sinemanın 1970'li yılların ikinci yarısından itibaren marjinal şirketler tarafından yanlış bir kulvara çekildiğini belirten Hun, "Çok üzüldük tabii, birçok insan da zor durumda kaldı. Ben de eşimi aldım, yurt dışına gittim. Onun sayesinde rahat bir tahsil yapabildim. İyi dereceyle mezun oldum." dedi.

ÜNİVERSİTE VE SİYASET DÖNEMİ

Daha sonra üniversitede uzun yıllar öğretim üyeliği yaptığını ve bir dönem siyasete girip milletvekili olduğunu belirten Hun, "Hayatta karar vereceksiniz değerli genç arkadaşlar; ister üniversite mezunu olun ister lise mezunu olun ister az okumuş olun ama karar vereceksiniz bir şeye, onu gerçekleştireceksiniz. Asla yılmayacaksınız. Ben çok çalışırdım. Daima çalışmak lazım ve ciddi hayata asılmak lazım." dedi.

Ediz Hun 10062024 Aa (1)

AKTİF VE PLANLI YAŞAM

83 yaşında olmasına rağmen halen hareketli ve planlı bir hayatı olduğunu vurgulayan Ediz Hun, sevenlerine aktif bir yaşam sürmeleri ve beyinlerini her zaman yeni bilgilerle beslemeleri tavsiyesinde bulundu.

Ediz Hun 10062024 1

KUTSAL FOTOĞRAF

Hun, anılarını ve filmlerdeki hatıralarını paylaşırken kendisi için 'Kutsal fotoğraf' olarak nitelendirdiği bir kareyi ilk kez paylaştı. Annesinin Bulgaristan Midilli’den geldiğini, sarı saçlı ve mavi gözlü güzel bir öğretmen olduğunu söyleyen Ediz Hun, görev yaptığı okula Atatürk’ün geleceği gün müdürün “Sen çok güzel bir öğretmensin. Sarı saçlı ve mavi gözlüsün. Atatürk seni beğenir. Sen yanımda dur” dediğini, böylelikle annesinin de o fotoğrafta yer aldığını belirtti.

Ediz Hun 10062024 3

ANNELERİNİN SEVGİSİ VE HAYRANLIĞI

Annesinin çok nazik bir öğretmen olduğunu dile getiren Hun, sınıfa girerken bile öğrencilerin toparlanması için kapıya vurduğunu söyledi. Annesine olan sevgisini ve hayranlığını dile getiren Ediz Hun, bu fotoğrafın kendisi için kutsal olduğunu vurguladı.

Ediz Hun 10062024 2