Pandeminin ardından bankalar artan enflasyonun etkisiyle sıkılaşmaya giderek faizleri artırmıştı. Kredi ile ev araba almak isteyeneler planlarını askıya almak zorunda kalmıştı. Satışların düşüşü üzerine konut fiyatları geriledi. Ancak uzmanların açıkladığına göre arz-talep arasındaki dengesizlik konut fiyatlarının düşüşünün yakın zamanda biteceğini gösteriyor.

Boğaz

YILBAŞINDAN SONRA FAİZ DÜŞECEK

Bigpara'nın haberine göre, konut kredilerinde faizler az da olsa düşerken, esas düşüşün kademeli olarak yılbaşından sonra gerçekleşmesi bekleniyor. Faizin düşmesiyle birlikte parasını mevduata yatıranların, elde ettikleri faiz gelirleriyle farklı alanlara yatırım yapacağı ve mevduatın cazibesini yitireceği öngörülüyor. İstanbul'da kiraların 100 bin liraya dayanacağını söyleyen uzmanlar konut almak için 'treni kaçırmayın' uyarısından bulundu.

ALICILARA BÜYÜK FIRSAT

Aynı zamanda uzmanlara göre konut fiyatlarında düşüş olsa da ilana çıkılan daireler, uzun süre satılamayarak konut yatırımı yapacaklara büyük bir fırsat sunuyor. Pazarlık konusunda güçlenen alıcı, ilana çıkılan konutun fiyatı el sıkışırken yüzde 30'un altına kadar inebiliyor.

FİYATLAR HIZLA YÜKSELECEK

AS YAPI Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sert, yüksek mevduat faizlerinin konut talebini azalttığına dikkat çekerek bu durumun ev fiyatlarındaki yükselişi yavaşlattığını belirtiyor. Ancak mevcut konut arzının yetersiz olduğunu belirten Sert, inşaat maliyetlerindeki artış ile konut kredilerinde faiz düşüşü beklentisinin fiyatları hızla yükseltebileceğini öngörüyor.

Ev-1

MİNİMUM KİRA 60 BİN TL OLACAK

Konut almak için doğru zaman olduğuna işaret eden Sert, "Bahçelievler, Bayrampaşa, Bakırköy, Küçükçekmece ve Eyüp gibi bölgelerde 2+1 daireler için minimum kira bedellerinin 50 bin-60 bin lira, 3+1 dairelerin 80 -100 bin lira bandına çıkmasını bekliyoruz. Nişantaşı, Bebek, Ulus ve Etiler gibi daha değerli semtlerde bu rakamların en az yüzde 50 daha yüksek olacağını öngörüyoruz" sözlerini kullandı.

FIRSAT TRENİNİN SON VAGONU

ArsaVev Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk de bugün ki fiyatların fırsat treninin son vagonları olduğunu söyleyerek, "Her türlü imkânı zorlayıp konut veya konut imarlı arsa ediniminin çok kısa bir süre içinde kazandıracağı kesin! Faiz oranları şu anda ne olursa olsun kredili veya TL vadeli her türlü konut ve arsa alımının hızlı geri dönüşü olacağını düşünüyorum" dedi.

Kaynak: haber merkezi