Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ortak hazırlanan “50 Soruda Kadın İşçilere Özel Çalışma Koşulları” El Kitabı, kadınların iş hayatındaki tartışma konusu hâline getirilen haklarına açıklık getiriyor.
Çalışanların eğitimi ve iş mevzuatı temelli hakları konusunda bilinçlendirilmeleri maksadıyla hazırlanarak istifadeye sunulan el kitapları serisinin dördüncü kitabı tamamen kadın çalışanlarının sıkça tartışmaya konu edilen ve suistimal edilen haklarına ışık tutuyor.
Kadın çalışanların doğum izni, kadın çalışanların süt izni, kadın çalışanların gebelik ve doğum sonrası emzirme döneminde çalıştırılma koşulları, kadın çalışanların gece çalıştırılması, kadın çalışanların cinsiyetlerinden ötürü eksik ayrımcılığa tabi tutulmaları gibi konularda mevzuatın neler öngördüğü, neler emrettiği tek tek anlatılıyor.
İŞVEREN, KADIN OLMAM SEBEBİYLE DÜŞÜK ÜCRET VEREBİLİR Mİ?
Kadın çalışanların en çok mağdur oldukları konuların başında, erkek çalışanlarla aynı işi yapmalarına rağmen sırf cinsiyetleri sebebiyle düşük ücrette çalıştırılmaları geliyor. Kadın çalışanlar aynı ya da eşit ölçüde iş yapıyorsa, işveren sadece çalışanın cinsiyetinin kadın olması sebebiyle erkek çalışandan daha az maaş ödemesi yapamaz.
İŞVEREN, CİNSİYETİMİN KADIN OLMASI YA DA HAMİLE OLMAM SEBEBİYLE İŞTE FARKLI MUAMELEDE BULUNABİLİR Mİ?
İstihdam alanında yasa, bir işverenin cinsiyetiniz veya hamilelik durumunuz nedeniyle size farklı davranamayacağını açıkça belirtiyor. Bu kural, sözleşmenin oluşturulması, koşulların belirlenmesi, sözleşmenin uygulanması veya feshi de dahil olmak üzere istihdamın tüm aşamaları için geçerli. Bu kuralın istisnalarına yalnızca biyolojik nedenlerin veya işin doğasının kaçınılmaz olarak farklı muamele gerektirdiği durumlarda izin verilebiliyor.
HAMİLE OLDUĞUM YA DA KADIN OLDUĞUM İÇİN İŞYERİNDE AYRIMCILIĞA UĞRARSAM NE YAPABİLİRİM?
İşyerinde cinsiyetiniz veya hamileliğiniz nedeniyle ayrımcılığa maruz kalırsanız, hak arama özgürlüğüne sahipsiniz. 4857 sayılı İş Kanunu'nun eşitlik ilkesini düzenleyen 5. maddesi kapsamında mahkemeye başvurabilirsiniz. Dört aya kadar maaşınıza kadar tazminat talep edebilir ve mahrum bırakıldığınız haklarınızı talep edebilirsiniz.
EŞİTLİK İLKESİNİN İHLAL EDİLDİĞİ İDDİASI DURUMUNDA BUNU İSPAT ETME YÜKÜMLÜLÜĞÜ KİMİNDİR?
Bir kadın çalışan, işveren tarafından eşitlik ilkesinin ihlal edildiğini iddia ediyorsa bu iddiayı ispat etme yükümlülüğü öncelikle kadın çalışana aittir. Zira ihlal yoksa, işverenin eşitlik ilkesini ihlal etmediğini ispat etmesi çok zordur. Fakat olası bir ihlale dair güçlü bir gösterge sunmanız halinde, yük işverene geçmiş olur. Güçlü deliller sunulması halinde de, eşitlik ilkesinin ihlal edilmediğini kanıtlamak işverene düşer.