ABD'nin eski başkanı ve yeni başkan adayı Donald Trump, Pensilvanya'da düzenlediği miting sırasında silahlı saldırıya uğradı. Birden fazla silah sesinin duyulduğu anlarda Trump, bir anda kürsünün altına eğildi. Kurşunlardan biri, Donald Trump'ın sağ kulağını sıyırırken, korumaları tarafından güvenlik çemberine alındı. Korumaları eşliğinde hastaneye götürülen Trump, yumruğunu havaya kaldırıp mitingini takip etmeye gelenlere "İyiyim" mesajı verdi. 

310921

SALDIRGAN ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ 

FBI'dan yapılan açıklamada saldırganın 20 yaşındaki Pensilvanyalı Thomas Matthew Crooks olduğu belirtildi. Saldırgan olay yerinde etkisiz hale getirildi.

Aa 20240713 35135176 35135163 Abdde Zzpp

"KURŞUN KULAĞIMIN ÜSTÜNE İSABET ETTİ"

Sosyal medyadan açıklama yapan Donald Trump, "Kurşun sağ kulağımın üstüne isabet etti. Silah seslerini duyunca bir şeylerin ters gittiğini anladım. Hemen kurşunun derimden geçtiğini hissettim, çok kan aktı" dedi.

20240713T235905Z1248390582Rc2Mu8Anrg5Hrtrmadp3Usaelectiontrumpjpg H Ay Ja0V Rv E Rfsj V1Fzm2 Q

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

ABD Gizli Servis Sözcüsü Anthony Guglielmi, Donald Trump'ın güvende olduğunu ve miting alanında koruyucu önlemler alındığını söyledi. Guglielmi, "Bu artık Gizli Servis'in yürüttüğü bir soruşturmadır, bilgi olması halinde paylaşılacaktır." ifadesini kullandı. Trump'a yönelik silahlı saldırının 'suikast girişimi' olarak soruşturulduğu açıklandı.

Biden22
BIDEN'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Beyaz Saray, Trump'a yönelik saldırı girişimi hakkında ABD Başkanı Joe Biden'ın bilgilendirildiğini açıkladı. Biden yaptığı açıklamada, "Trump'ın güvende olduğunu ve durumunun iyi olduğunu duyduğuma minnettarım. Daha fazla bilgi beklerken kendisi, ailesi ve mitingde bulunan herkes için dua ediyorum. Jill ve ben, onu güvenli bir yere götürdükleri için Gizli Servis'e minnettarız. Amerika'da bu tür bir şiddete yer yoktur. Bunu kınamak için tek bir ulus olarak birleşmeliyiz" dedi.

G Sa2 Oq I W Y A A Zp Lf

"TRUMP'TAN NEFRET EDİYORUM"

FBI'ın açıkladığı 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks'un görüntüleri ortaya çıktı. Crooks yayınladığı bir videoda, "Trump'tan nefret ediyorum. Cumhuriyetçilerden nefret ediyorum" dediği görüldü.



DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN KINAMA MESAJI

Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkan Adayı Donald Trump'a yönelik saldırıyı kınayarak, "ABD eski başkanı ve yapılacak seçimlerde başkan adaylarından olan Donald Trump’a, Pensilvanya eyaletindeki kampanya etkinliği sırasında düzenlenen saldırıyı en güçlü biçimde kınıyoruz. Söz konusu suikast girişimi, aynı zamanda halkın iradesine yapılmış bir saldırıdır. Demokratik siyasete şiddet, darbe ve diğer gayrımeşru yollarla müdahale edilmesi kabul edilemez. ABD'de düzenlenecek seçimlerin huzurlu bir ortamda gerçekleşmesini temenni ediyoruz" dedi.

"SEÇİMLERE ŞİDDETİN GÖLGESİ DÜŞMESİN"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Donald Trump için geçmiş olsun mesajı yayınladı. Özel, "Önceki ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı Donald Trump'ın gerçekleştirdiği bir miting sırasında uğradığı suikast girişimini kınıyorum. Suikast girişimini atlatan Trump'a ve Cumhuriyetçi Parti'ye geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, kasım ayında yapılacak seçimlere şiddetin gölgesinin düşmemesini temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
 

ŞAHSIN EVİNİN ÇEVRESİNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

ABD Başkanı adayı Donald Trump'a Pensilyanya'daki mitingi sırasında suikast girişiminde bulunan ve olay yerinde öldürülen 20 yaşındaki şüpheli saldırgan Thomas Matthew Crooks'un evinin çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.
 

SUİKAST GİRİŞİMİNDE KULLANILAN SİLAH: AR-15

Öte yandan ABD'li yetkililer, Trump'a miting sırasında suikast girişiminde bulunan şüphelinin "ArmaLite Rifle Model 15" (AR-15) tipi yarı otomatik tüfek kullandığını belirtti. Saldırgan Thomas Matthew Crooks'un kullandığı AR-15 tipi yarı otomatik silah, başta askeri alanda kullanılması için tasarlansa da silah üreticilerinin kendi versiyonlarını piyasaya sürmesiyle ABD'de sivillerin en çok satın aldığı silahlardan biri haline geldi.

808X331 Cmsv2 Ae60Edf7 E419 51A5 B310 C1D570A79E28 3407492

ABD'de her 20 yetişkinden 1'i AR-15 tipi tüfeğe sahip. Bu da yaklaşık 16 milyon kişinin en az birinde AR-15 bulunduğu anlamına geliyor. 991 milimetre uzunluğunda olan tüfek, 2,97 kilogram ağırlığında ve etkili menzili 457 metre. Merminin göğüs boşluğuna isabet etmesi halinde akciğer dokusunu parçalayabileceği, sinirlere ve damarlara zarar verebileceği, ölüme sebep olan şiddetli kanamalara yol açabileceği belirtiliyor.