Cuma günü yatay seyir izleyen dolar/TL, günü önceki kapanışının hemen üzerinde 32,8375'ten tamamladı. Haftaya değer kaybıyla başlayan dolar/TL, saat 09.40 itibarıyla %0,1 düşüşle 32,8040'tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL %0,1 yükselişle 35,1190'dan, sterlin/TL ise %0,1 azalışla 41,5320'den işlem görüyor.

DOLAR ENDEKSİ GERİLİYOR

Dolar endeksi, şu dakikalarda %0,1 gerileyerek 105,7 seviyesinde bulunuyor. Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl iki kez faiz indirimine gidebileceğine yönelik beklentilerin artmasına karşın, banka yetkililerinin temkinli açıklamalarıyla karışık bir seyir izleniyor.

ABD BÜYÜME VERİLERİ BEKLENTİSİ

Bu hafta ABD'de büyüme verileri başta olmak üzere yoğun veri gündemi yatırımcıların odağına yerleşti. ABD'de son dönemde açıklanan veriler karışık sinyaller verirken, Fed'in gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin belirsizlikler, piyasalarda risk iştahının düşük seyretmesine neden oluyor.

FED YETKİLİLERİNİN AÇIKLAMALARI

Analistler, bu hafta ABD'de açıklanacak büyüme verilerinin Fed'in izleyeceği yol haritasına yönelik daha fazla ipucu verebileceğini belirtiyor. Hafta boyunca Fed yetkililerinin yapacağı açıklamalar da yatırımcıların odağında bulunuyor.

ENFLASYON VERİLERİ ETKİSİ

Haftanın son işlem gününde Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verilerinin piyasalarda oynaklığı artırabileceği ifade ediliyor. Bu veriler, para piyasalarındaki fiyatlamaları değiştirebilir.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ

Yoğun veri gündeminin hakim olacağı haftaya başlarken, para piyasalarında Fed'in eylül ayında ilk faiz indirimine gitme ihtimali %72 ve kasım ayında %91 ile fiyatlanıyor. Olası bir faiz indiriminin ardından, bankanın aralık ayında ikinci kez faiz indirimine gitme ihtimali ise %84 ile fiyatlanıyor.

YURT İÇİ VERİ TAKİBİ

Analistler, bugün yurt içinde finansal hizmetler güven endeksi, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verilerinin takip edileceğini belirtiyor. Yurt dışında ise Almanya'da Ifo iş dünyası güven endeksi ve ABD'de Dallas Fed imalat sanayi endeksi verileri izlenecek.

TEKNİK SEVİYELER

Teknik açıdan dolar endeksinde 105 ve 106 seviyeleri direnç, 104 ve 103 seviyeleri ise destek konumu olarak öne çıkıyor. Analistler, bu seviyelerin dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.