Kalp sağlığı, genel sağlığı etkileyen en kritik belirtilerden biridir. Düzenli kontroller ve sağlıklı bir yaşam tarzı, kalp hastalıklarını önlemede büyük rol oynuyor. Ancak kalp rahatsızlığı yerinde olduğunu gösteren bazı basit işaretler vardır. Bu belirtilerin fark edilmesi, olası erken teşhise yardımcı olabilir.

Diş Eti

1. AĞIZ SAĞLIĞI

Kan damarlarına yayılan ağız iltihabının kaynağını kalp sorunları oluşturabilir. Fırçalama, diş ipi kullanımı ve rutin muayeneler gibi uygun diş hijyeni uygulamalarını sürdürmek, diş eti hastalığı riskini azaltır ve kalp sağlığını iyileştirebilir.

2. KAN BASINCI

Genellikle 120/80 mm Hg civarında olan sağlıklı kan basıncı seviyeleri, kalbinizin ve kan damarlarınızın iyi çalıştığını gösterir. Bu, kan basıncınız bu aralığa düştüğünde kalbin kan pompalamak için fazla çalışmadığı anlamına gelir.

3. DÜZENLİ KOLESTROL SEVİYELERİ

Kolesterol seviyeleri kalp sağlığı hakkında tetikleyicileri oluşturur. Yüksek "iyi" HDL kolesterol seviyeleri ve düşük "kötü" LDL kolesterol seviyeleri atardamarlarımızın tıkanma olasılığının daha düşük olduğunu gösterir. HDL kolesterol, kan dolaşımından fazla kolesterolü uzaklaştırmaya yardımcı olur ve bu da plak oluşumunu önleyebilir.

Koşu

4. NEFES DARLIĞI YAŞAMAMAK

Gerçekleştirilen etkinlikler sırasında nefes darlığı yaşamamak, kalp sağlığınızın iyi olduğuna işaret eder. Nefes darlığı, yeterince oksijenli kan pompalayamadığının bir işareti olabilir ve doktora başvurusunu gerektirebilir.

Kalp2-1

5. SABİT KALP HIZI

Sağlıklı bir kalp düzenli ritme sahip olarak çalışır. Genellikle dakikada 60 ila 100 atış arasında olan normal dinlenme kalp hızı olarak tanımlanabilir. Kalbimiz, bu hızda sürekli attığında vücudumuza kan pompalamak için çok çalışmak zorunda kalmaz. Bir kişinin dinlenme kalp hızı, fiziksel olarak formdaysa, dakikada 50 ila 60 atış arasında önemli ölçüde daha düşük olabilir. Kalbin gücü ve verimliliği, her atışta daha fazla kan pompalamasına olanak tanır.

Kaynak: haber merkezi