Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Nüfus Politikaları Kurulu Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle doğum izni konusu, hamile olan ya da bebek sahibi olmayı planlayan vatandaşlar tarafından büyük bir merakla takip edildi. Yılmaz, doğum izninin artırılması yönündeki çalışmaların gündemde olduğunu belirtti. Peki, 2025’te doğum izni artacak mı? Doğum izni süresi ne kadar, başvuru nasıl yapılır ve doğum yardımı ne kadar olacak? İşte tüm detaylar…
DOĞUM İZNİ ARTACAK MI?
Hükümet, doğurganlık oranlarını artırmak ve nüfus yenileme seviyesini sürdürülebilir kılmak amacıyla önemli adımlar atmayı planlıyor. Yapılan açıklamalarda, doğum izinlerinin artırılması, doğum yardımları, esnek ve uzaktan çalışma gibi başlıkların yer aldığı bir eylem planı oluşturulacağı belirtildi. Aile kurmayı teşvik etmek için genç çiftlere maddi destekler, evlilik danışmanlığı ve sosyal konut programları gibi çeşitli desteklerin de hayata geçirileceği duyuruldu.
Bu bağlamda, doğum izinlerinin artırılması ile ilgili de adımların atılması bekleniyor. Aynı zamanda, çocuk bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve ücretsiz ya da düşük maliyetli kreş hizmetlerinin de önemsenmesi gerektiği vurgulandı. Bu politikalar, özellikle çalışan kadınlar için büyük kolaylıklar sağlayacak.
DOĞUM İZNİ ŞU AN KAÇ AY, KAÇ GÜN?
Türkiye'de doğum izni uygulamaları şu şekildedir:
- Ücretli doğum izni: 2 ay doğum öncesi, 2 ay doğum sonrası olmak üzere toplamda 4 ay.
- Ücretsiz doğum izni: Kamu çalışanları 2 yıla kadar, özel sektör çalışanları ise 6 aya kadar ücretsiz doğum izni kullanabiliyor.
DOĞUM YARDIMI NE KADAR?
2025 yılı itibarıyla, doğum yardımının tutarları şu şekilde belirlenmiştir:
- Birinci çocuk için 300 TL,
- İkinci çocuk için 400 TL,
- Üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL.
Kamu işçilerine, sözleşmeleri gereği, doğum yardımı ile devlet tarafından sağlanan bu tutar arasındaki fark da ödenmektedir.
DOĞUM YARDIMI NASIL ALINIR, KİMLER ALABİLİR?
Doğum Yardımı, Türk vatandaşları ve Mavi kart sahiplerine verilmektedir. Annenin veya babanın, ya da her ikisinin de Türk vatandaşı veya Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Ayrıca, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için bu yardımdan yararlanılabilir.
Başvuru şu şekilde yapılır:
- Çocuğun Kimlik Paylaşım Sistemi kaydı yapıldıktan sonra Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi doldurulmalıdır.
- Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezleri'ne yapılır.
- Yurtdışında yaşayanlar başvurularını Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla yapabilirler.
Başvurunun ardından, başvurular Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildikten sonra, hak sahipleri PTT şubelerinden kimlik ibrazı ile ödeme alabilirler.