Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Türkiye'de ve yurt dışında yapılacak vekaletle kurban kesim bedellerini kamuoyu ile paylaştı. Başkanlık Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "Vekaletle Kurban Organizasyonu Tanıtım Toplantısı"nda konuşan Erbaş, yurt içi kurban bedelinin 11 bin 750 TL, yurt dışı için ise 4 bin 750 TL olarak belirlendiğini duyurdu.

KURBAN İBADETİNİN ANLAMI VE ÖNEMİ ÜZERİNE

Toplantıda, kurban ibadetinin İslam inancında taşıdığı derin anlamlara değinen Erbaş, bu ibadetin Hz. Adem, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail ile başlayarak günümüze kadar uzandığını ve Allah'a olan teslimiyetin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Kurbanın, yalnızca bir maddi ibadet olmanın ötesinde, Allah'a duyulan derin sevgi ve bağlılığın bir ifadesi olduğunu belirtti.

KURBANIN TOPLUMSAL VE MANEVİ BOYUTU

Ali Erbaş, kurban ibadetinin, Allah'a şükran, toplum içinde dayanışma ve yardımlaşma gibi erdemleri güçlendirdiğine dikkat çekti. Kurbanın, bireyin maddi unsurları Allah yolunda feda edebilme kararlılığını ve sosyal adaletin bir parçası olarak gördüğü yardımlaşma ruhunu simgelediğini anlattı. Erbaş, kurbanın, kişisel zenginlikten ziyade niyet, samimiyet ve takva gibi manevi değerlerin ön plana çıktığı bir ibadet olduğunu vurgulayarak, bu ibadetin, müminler arasında ruhani bir bağ oluşturduğunu ve toplumsal dayanışmayı pekiştirdiğini ifade etti.

“KURBAN, ALLAH’A YAKINLAŞMA VESİLESİDİR”

Kurbanın Allah'a yakınlaşmaya vesile olduğuna dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Kurban ibadeti, aynı zamanda güçlü bir vahdet zemini olarak Müslümanlar arasında ümmet bilincinin güçlenmesine ve Müslümanların birbirlerini yakından tanımalarına da vesile olmaktadır. Nitekim insanlara yardım etmeye ve onları sevindirmeye vesile olan kurban, toplumda kardeşlik bağlarını kuvvet­lendirmekte, dayanışma ruhunu geliştirmekte, toplumun farklı kesimleri arasında sevgi ve saygı duygularını güçlendirerek sosyal adaletin tesisine büyük katkı sağlamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfımız, herhangi bir ayırım gözetmeksizin dünyanın ihtiyaç duyulan her yerine yardım elini uzatarak birçok alanda iyilik faaliyetlerinde bulunmaktadır. Müslüman azınlıklara, yoksullara, kimsesizlere, yetimlere savaş ve işgal dolayısıyla mağdur olan, afetlere maruz kalan ihtiyaç sahiplerine milletimizin merhamet elini her zaman uzatmaktadır."

“VEKALETLE KURBAN KESİMİ, EN ÖNEMLİ HİZMETLERDEN BİRİ”

Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfının, kuruluşundan bu tarafa dünyayı iyiliğin değiştireceği inancıyla nice güzel hizmetlerin öncüsü olduğunu kaydederek, Diyanet İşleri Başkanlığının Türkiye Diyanet Vakfıyla 1993 yılından bugüne yerine getirdiği en önemli hizmetlerden birinin "Vekaletle Kurban Kesim Organizasyonu" olduğuna dikkat çekti.

“AMACIMIZ DAHA FAZLA İHTİYAÇ SAHİBİNE ULAŞTIRMAK”

Amaçlarının kurbanlarını vekalet yoluyla kestirmek isteyen insanlara yardımcı olmak, kurban ibadetinin dini kaidelere göre sosyal boyutunun en güzel biçimde yerine getirilmesini sağlamak olduğunu ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, şunları söyledi:
"Amacımız, kurban etlerini daha fazla ihtiyaç sahibine ulaştırarak bayram sevincini ve mutluluğunu daha fazla kardeşimizle paylaşmak, mazlum, mağdur ve muhtaçlara umut olmaktır. Türkiye Diyanet Vakfı, yarım asra yakın tecrübesiyle faaliyet gösterdiği diğer alanlarda olduğu gibi vekaletle kurban kesimi konusunda da örnek bir hizmet gerçekleştirmektedir. Son derece şeffaf bir şekilde sürdürülen organizasyonda kurban kesimleri, vekalet sahiplerinin isimleri tek tek okunarak Diyanet İşleri Başkanlığımızda görev yapan hocalarımız ve vakfımızın gönüllüleri nezaretinde yapılmakta ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır."

VEKALET YOLUYLA KURBAN KESİMİ İÇİN DETAYLAR

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının ve Türkiye Diyanet Vakfının (TDV) yürüttüğü vekaletle kurban organizasyonunun detaylarını paylaştı. Başkan Erbaş, bu yılın vekaletle kurban kesim bedellerinin yurt içi için 11 bin 750 TL, yurt dışı için ise 4 bin 750 TL olarak belirlendiğini duyurdu. Ayrıca, 2023 yılında Türkiye genelinde 79 ilde ve yurt dışında 47 ülkede 280 bölgede, toplamda 745 bin 535 hisse kurbanın TDV aracılığıyla kesildiğini ve 34 milyon 667 bin 378 kişiye ulaştırıldığını bildirdi.

YURT İÇİ VE YURT DIŞINDA KURBAN BAĞIŞ STANTLARI KURULACAK

Başkan Erbaş, 31 yıllık süreçte toplam 4 milyon 662 bin 258 hisse kurbanın ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını belirtti. Vatandaşların kurban bağışlarını il ve ilçe müftülükleri, TDV şubeleri, PTT şubeleri ve bankalar üzerinden yapabileceklerini ifade etti. Ayrıca, www.tdv.org ve bagis.tdv.org internet siteleri üzerinden veya mobil bağış uygulaması aracılığıyla da vekaletlerini verebilecekleri bilgisini paylaştı. Diyanet, Türkiye'nin dört bir yanındaki önemli noktalara kurban bağış stantları yerleştirerek vatandaşların bağış yapmalarını kolaylaştıracak.

YURT DIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLARA ÖZEL DÜZENLEMELER

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının da din hizmetleri müşavirlikleri, ataşelikleri ve koordinatörlükler aracılığıyla vekaletlerini güvenle emanet edebileceklerini sözlerine ekledi. Başkan Erbaş, bu geniş çaplı organizasyonun, Türkiye'nin yanı sıra dünya genelindeki mazlum, mağdur ve muhtaç kişilere yardım ulaştırma çabasının bir parçası olduğunu vurguladı.

Editör: Mevlüt Peker