Suriye'nin Deyrizor bölgesinde, Arap aşiretler ve ABD'nin himayesindeki PKK/YPG terör örgütü arasında gerilim giderek artıyor.

Deyrizor'daki yerel kaynaklar, PKK/YPG terör örgütünün, bölgenin halkından birçok kişiyi esir aldığını duyurdu. Bu hamle karşısında harekete geçen Arap aşiretleri, gece yarısı Ziyban, Şuheyl, Cerzi ve Ebu Hardub köylerinde teröristlerin mevzilerini ağır silahlarla vurdu.

Olaylar, gün ağarırken Kışkiyye ve Ebu Hamam köylerine de yayıldı. Ebu Hardub'da birçok terörist, silahlarıyla birlikte Arap aşiret üyelerine teslim oldu. Ayrıca, Araplar, Cerzi köyünde bir insansız hava aracını da vurarak düşürdü. Ancak bu saldırıların ardından, PKK/YPG teröristleri Ebu Hardub'a havanla saldırarak 4 masum sivili katletti ve 3 kişiyi de yaraladı.

Amerika Birleşik Devletleri, bu gelişmeleri yakından takip ediyor. Bölgede bulunan Amerikan helikopterleri, çatışma bölgelerinde keşif ve gözetleme faaliyetleri gerçekleştirdi.

GERİLİMİN ARKA PLANI: ARAP AŞİRETLERİNİN ÖRGÜTE KARŞI EYLEMLERİ

Geçtiğimiz günlerde Arap aşiretleri, 27 Ağustos ve 25 Eylül tarihlerinde PKK/YPG'ye karşı iki büyük operasyon başlatmıştı. Bu operasyonlar neticesinde Deyrizor, Rakka, Haseke ve Halep'in Münbiç ilçesinde 30'dan fazla köy terör örgütünden temizlenmişti. Ancak sivil kayıpların artması üzerine, Arap aşiretleri buralardan geri çekilerek ABD ile müzakere sürecine başlamıştı.

Deyrizor'da yaşanan son çatışmaların fitilini, Akidat aşireti lideri İbrahim Hafıl'ın sosyal medya üzerinden yaptığı çağrı ateşlemişti. Hafıl'ın PKK/YPG'ye karşı ayaklanma çağrısının ardından, bölgede Direnç, Garanic, Ebu Nteyl, el-Sur, Havayic, Şuheyl ve El Casimi köylerinde çatışmalar yeniden başlamıştı.

PKK/YPG'NİN DEYRİZOR'DAKİ HAKİMİYETİ

PKK/YPG'nin, "DEAŞ'la savaş" iddiası altında ABD'nin desteğiyle işgal ettiği Deyrizor, tamamen Arap nüfusu barındırıyor. Terör örgütü, bölgede yaşayan çocuk yaştaki Arapları zorla askeri eğitime alıyor.

Aynı zamanda bölgede bulunan petrol kuyularına da el koyan terör örgütü, ABD yaptırımlarına aldırmadan Şam yönetimine petrol satıyor. Elde ettiği gelirleri kendi amaçlarına harcarken, bölge halkını temel ihtiyaçlarından mahrum bırakıyor.

Kaynak: AA