CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yerel seçimlerde iş birliği teklifinde bulunduğu İYİ Parti’den olumsuz yanıt alınca dümeni DEM Parti’ye kırmış, DEM Parti ile yaptığı görüşme sonrası kameralar karşısına geçildiğinde DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları’nın Özgür Özel’e hitabı gündeme damgasını vurmuştu. Hatimoğulları, “CHP’nin Eş Başkanı diyesim geldi” diyerek, Ekrem İmamoğlu ile birlikte eş genel başkanlık yaptığı imasında bulunmuştu.
DEM PARTİ'NİN AÇILIMI NEDİR?
Kürt vatandaşlarının oylarına talip oldukları iddiasıyla kurulan ancak bölücü terör örgütü PKK ve uzantıları ile açık bağları sebebiyle defalarca partileri kapatılan DEM Parti, ilk kez bu görüşmeyle gündeme yoğun olarak gelince vatandaşlar DEM Parti’nin ne olduğunu öğrenmek için “DEM Parti açılımı nedir?” sorusuna yanıt aramaya başladı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ismini Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olarak değiştirmiş, ardından açılımı “Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi” olan DEM Parti'ye evrilmişti.
YSP, HEDEP OLMUŞTU
Yeşil Sol Parti'nin (YSP) 4. Olağanüstü Kongresi'nde isim değişikliği kararı alınmış ve parti, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olarak yeniden şekillendirilmişti. Partinin eş genel başkanlıklarına Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç ve Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan getirilmişti. "Özgürlük için yeniden" sloganıyla gerçekleştirilen kongrede, yeni seçim ittifakı politikası, en geniş toplumsal ve demokratik ittifakı kurma hedefi ile tanımlanmıştı.
YARGITAY İTİRAZ ETTİ, İSİM DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI
Yargıtay, HEDEP ismini, kapatılan Halkın Demokrasi Partisi'ni (HADEP) çağrıştırdığı gerekçesiyle kabul edilmedi. Parti sözcüsü Ayşegül Doğan'ın açıkladığı gibi, bu durum Yargıtay'ın itirazına yol açtı ve parti, isim kısaltmasını HEDEP olarak değil, DEM Parti olarak değiştirmeye karar verdi ancak partinin açılımı “Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi” olarak kalınca DEM Parti’nin kısaltmasıyla açılımı arasında uyumsuzluk ortaya çıktı.
DEM PARTİ'NİN KAÇ MİLLETVEKİLİ VAR?
Yeni ismiyle DEM Parti, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 57 milletvekili ile temsil ediliyor. DEM Parti'nin logosu ve sosyal medya mesajları, "Coşkusu salonlara sığmayan direngen, kararlı, cesur halkımız; mücadelenin gerçek sahipleri" olarak tanımlanıyor. Logo, "bilge ağaç içinden doğan güneş" olarak tasvir ediliyor, bu da partinin yenilenme ve büyüme vizyonunu simgeliyor. Kapatılan BDP'den DEM Parti'ye kadarki birbirinin devamı niteliğindeki PKK iltisaklı partilerde ağaç figürleri dikkat çekiyor.