Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2 günlük İspanya ziyaretinde dün İspanya Kralı ile görüşürken, bugün İspanya Başbakanı Sanchez ile görüştü. Görüşmenin ardından çeşitli anlaşmalar imzalandı. Törene, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katıldı. İmza törenlerinin ardından Erdoğan ile Sanchez ortak açıklamada bulundu.

İKİLİ TİCARETTE BİR SONRAKİ HEDEF 25 MİLYON EURO

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

İspanya Hükümet Başkanı Sanchez ile Türkiye İspanya 8. Zirve Toplantısı vesilesiyle bir araya gelmekle büyük bir memnuniyet duyuyorum. 2021'deki son zirve toplantısında ilişkilerimizi kapsamlı ortaklık düzeyine yükseltmiştik. Bugünkü anlaşmalarla önemli adımlar attık İkili ticaret hacminde 20 milyar dolarını yakalamak üzereyiz. Bir sonraki sene ise hedef 25 milyon euroya ulaşmak.

Daha fazla İspanyol yatırımcıyı ülkemizde görmek istiyoruz. Ekonomi ve ticaret ortak komitemizin 3. toplantısını en kısa zamanda düzenleyeceğiz.

İspanya ile gelişmiş savunma sanayi ilişkilerimizi gözden geçirdik. İspanya hükümetine teşekkürlerimi iletiyorum. Diğer NATO ülkelerinin örnek alınmasını temenni ediyorum.

İSPANYA AVRUPA BİRLİĞİ'NE GİRMEMİZDE DESTEK VEREN ÜLKELERDEN

İspanya Avrupa Birliği'ne girmemizde destek veren ülkelerdendir. Avrupa genelinde artan İslam düşmanlığı ve yabancı düşmanlığı tehdidini de görüştük. Avrupa'daki tablo endişelerimizi artırdı. Medeniyetler ittifakı önemli bir platformdur. İleriye dönük olarak neler yapabileceğimizi ele aldık.

BM'NİN ATEŞKES KARARINI TAKİP EDECEĞİZ

Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin toprakları da gündemimizde yer aldı. İspanya'nın Filistin devletini tanıması çok önemlidir. Gazze'ye desteklerini esirgemeyen İspanya halkına teşekkür ediyorum. Küresel vicdanın harekete geçirilmesinde Sanchez'in büyük katkısı oldu. Kalıcı ateşkesin tesisi ve insani yardımların akışı önceliğimizdir. BM'deki alınan ateşkes kararını takip edeceğiz. Ukrayna için de kalıcı bir barışın mümkün olduğunu bir kez daha ifade ettim.

"ALINAN KARARLAR UYGULAMAYA GEÇMELİ"

Gazze için alınan kararlar önemli. Alınan kararlar kağıtta kalmamalı, uygulamaya geçmeli. BMGK üyeleri İsrail'e baskı yapmalı

SAVUNMADA İŞ BİRLİĞİ

Savunma sanayiinde bir dayanışma adımı attık TCG ile. Şimdi bunun bir üst segmentine geçelim istiyoruz. Bunun çalışmalarını başlattık. Daha büyüğünü birlikte yapalım istiyoruz. Bu çalışmayı yürütüyoruz. İHA'ların birlikte yapılabilecek adımlarını atıyoruz. Dünyada birçok ülke çok çok ileri adımlar attı. Türkiye de daha ileri adımları atmanın gayreti içinde. İspanya ile işbirliğimiz olacak.

DAHA ADİL BİR DÜNYA MÜMKÜN

Şu anda maalesef dünyanın kaderi 5 ülkenin elinde. Daha adil bir dünya mümkün. Hukuk devletinde kararları yargı verir. Türkiye bir hukuk devletidir.

TÜRKİYE BİR HUKUK DEVLETİDİR

Basın toplantısının devamında bir gazeteci, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala ile ilgili bir soru yöneltti. Erdoğan, "Türkiye bir hukuk devletidir. Kararları biliyorsunuz ki yargı verir. Verdiğiniz isimlerle ilgili olarak yargımız kararını vermiş, bu kararlar çerçevesinde bu örneğin bir tanesi bu isimlerden, 100 kişiyi aşkın gencin ölümüne neden olmuş… Aynı şekilde birçok terör estirmek suretiyle ülkemizin güneydoğusunda birçok ölüme neden olmuştur. Sizlerin bu soruları sorması bizi düşündürüyor.

"BAŞINI SALLAMA, BEN SALLAMIYORUM"

Başını sallama ben sallamıyorum. Dimdik çalışmama devam ediyorum. Her zaman için bu Osman Kavala olur, Selahattin Demirtaş olur… Yasalar ne diyorsa biz onu yerine getiririz. Hukuk neyi emrediyorsa biz onu yerine getiririz. Yapılan iş budur. Siz tabi Türkiye'de yaşamıyorsunuz herhalde, biz Türkiye’de yaşıyoruz. Bundan sonra da böyle yürüyecektir." dedi.

İspanya Başbakanı Sanchez'in açıklamaları şöyle:

Türkiye'nin dinamik bir geçmişi, oldukça umut verici bir geleceği var. Bugün hem Cumhurbaşkanı ile hem de bakanlar arasında görüşmeler oldu. Türkiye ile İspanya işbirliği yapan örnek iki ülkedir. Yıllık 20 milyar dolara ulaşma hedefi belirlemiştik. Bu rakamı aşıyoruz. Bundan sonrakinde 25 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Özellikle güvenlik ve savunma alanında yoğun işbirliğimizi sürdürmeye devam ediyoruz.

Ülkemiz bildiğiniz gibi yapıcı yaklaşımların kararlı savunucusudur. Göçler gibi stratejik konularda tekliflerde bulunduk. Enerji ve gümrük anlaşmalarını destekledik. İspanya ve Türkiye'nin kaygılarını paylaştığı temel uluslararası senaryolara da değinmek istiyorum Her iki ülke de güçlü bir uluslararası çerçevede mümkündür.

GAZZE'DE BARIŞ VE GÜVENLİK ACİ İHTİYAÇ

Gazze konusunda kalıcı ateşkesi ortak bir şekilde paylaşıyoruz. Rehinelerin serbest bırakılması da bunun bir parçası. Filistinlilerin acılarının son bulması için daha çok adım atılması gerekiyor. Barış ve güvenlik acil bir ihtiyaçtır.

Yakın zamanda imzalanan güvenlik anlaşmasıyla mahkum takası anlaşmaları imzaladılar. Tahıl anlaşmaları da imzalandı. Nükleer tesislerin korunması için Türkiye'nin rolünün farkındayız.

İspanya hem Ukrayna'da hem de Filistin'de barışı destekliyor.

İspanya AB çerçevesinde Türk ARGE kurumlarının ana ortağıdır. Teknolojik işbirliği konusunda ilişkileri yürütmeye devam ediyoruz.

Birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bugün 13 anlaşmanın imzalanmasıyla bu görünmüş oldu. Ekonomik, bilimsel, teknolojik, uzay alanı, eğitim, işsizlik, çevre, gibi konular olarak karşımıza çıkıyor. Biz Türkiye ile işbirliği yapmaya devam edeceğiz.

Editör: Barış Sözal