Sosyal medyada Pakistan’dan yayılan görüntülerde büyük bir alana toplanmış binlerce müride, çıkardığı tuhaf seslerle şifa dağıttığı iddia edilen ve çıkardığı “çuf çuf” gibi sesler sebebiyle Türkiye’de “cufcuf hoca” olarak isimlendirilen Haq Khatteb Hussain Ali isimli kişinin, dikkat çekici durum sebebiyle ünü Pakistan sınırlarının dışına taştı. Hem çıkardığı tuhaf sesler hem de binlerce insanın şeyh olduğu ileri sürülen Haq Khatteb Hussain Ali isimli kişiye bu kadar itibar etmesini şaşırtıcı bulan insanlar, “cuf cuf hoca kimdir?”, “Cuf cuf hoca tarikatı nedir?” sorularına yanıt arıyor.

CUFCUF HOCA KİMDİR?

Sufizm ve ruhani şifa alanında Haq Khatteb Hussain Ali önemli bir figür olarak öne çıkarılıyor. 6 Haziran 1979'da Murree'nin Kotli Sattiyaan bölgesinde doğan Ali, Pakistan'ın Rawalpindi kentinin Sufi geleneklerine bağlı, tanınmış bir ruhani rehber ve şifacı olarak tanınıyor.

Balawara Shareef Tapınağı'nın şu anki koruyucusu olan Haq Khatteb Hussain Ali, sadece kutsal bir mekanın koruyucusu değil, aynı zamanda ruhani rehberliğin de işaretçisi olarak görülüyor. Bir Sufi rehberi ve ruhani şifacı olarak yaptığı yolculuğun ona pek çok kişinin saygı ve hürmetini kazandırdığı düşünülüyor. Takipçileri arasında "Qalandar e Douraan" (Çağın Kalenderi) ve "Sipah Salar e Aqeeda e Tajdar e Khatum e Nabuwat" (Peygamberlik Mührünün İnancının Savunucusu) gibi mistik unvanlarıyla tanınan Haq Khatteb Hussain Ali, Sufi geleneğindeki ruhani liderliğin özünü temsil ettiğine inanılıyor.

Pakistan'ın Rawalpindi kentindeki Balawara Shareef, Kotli Sattiyaan ve Kallar Saidan'da bulunan Haq Khatteb Hussain Ali, şifa arayan ziyaretçilere Dum ve Dua (İslami terimlerle nefes ve dua) sunuyor. Yankı efekti verilmiş ses sisteminde mikrofona “Duf duf”(nefes) demesi ve çıkan sesin “Cufcuf” gibi algılanması sebebiyle Cufcuf Hoca ya da Dufduf Hoca olarak isimlendiriliyor. Haq Khatteb Hussain Ali’nin şifa ve ruhani rehberlik yaklaşımının, İslam geleneğinde derin köklere sahip olduğu ve eski uygulamaları çağdaş takipçilerin ihtiyaçlarıyla harmanladığı ileri sürülüyor.

HAQ KHATEEB HUSSAIN ALİ'NİN MİSYONU

Haq Khatteb Hussain Ali'nin misyonunun iki yönlü olduğu belirtiliyor: Allah yolunda hasta ve muhtaçlara yardım sağlamak ve insanları Peygamberlik Mührü olarak Peygamber Hz. Muhammed'in önemi hakkında eğitmek. Zamanını Darbar e Aaliya Balawara Shareef ve Aastana Aaliya Kaller Saidan'da ziyaretçilerle ilgilenerek geçiriyor. Her hafta binlerce kişinin katıldığı oturumları, Facebook sayfası ve YouTube kanalında canlı yayınlanarak geniş bir kitleye ulaşıyor.

Hem ulusal hem de uluslararası seyahatler gerçekleştiren Haq Khatteb Hussain Ali, geniş bir Müslüman kitlenin dikkatini çeken Hatem en-Nebiyyin konferanslarına ve milad törenlerine öncülük ediyor. Çalışmaları, bu konferanslara ve törenlere katılımı teşvik eden bazı tanınmış kişiler tarafından övülüyor ve İslami ruhani toplulukta önemli bir figür olduğu iddia ediliyor.